Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers: ‘Vorderingen in conflict LUMC’

Redacteur Zorgvisie
Het conflict tussen artsen op de transplantatieafdeling van het LUMC is nog niet helemaal opgelost, maar de afdeling draait weer normaal. Dat schrijft minister Schippers als antwoord op vragen van het VVD-Kamerlid Arno Rutte.
IStock

De transplantatieafdeling van het LUMC kon in december 2015 en begin januari dit jaar niet volledig draaien. Door een conflict tussen artsen over hun onderlinge werkwijze werd de afdeling tijdelijk stilgelegd. Sinds 18 januari draait het transplantatieprogramma weer volledig, zo schrijft de minister.
‘Ik betreur het ten zeerste dat een intern conflict heeft moeten leiden tot een tijdelijke beperking van het transplantatieprogramma van het LUMC. Het ziekenhuis heeft echter adequate maatregelen genomen.’

Vorderingen
Drie van de zeven transplantatiechirurgen van het LUMC waren vanwege het conflict tijdelijk niet aan het werk. Na een onderzoek dat werd ingesteld na een signaal over processen en leiderschap binnen de afdeling probeerde het LUMC de problemen op te lossen met mediation. ‘Het ziekenhuis heeft verschillende acties ondernomen, zoals mediation, een intern (dossier)onderzoek, externe evaluatie van transplantatieprocedures en een tijdelijke aanpassing van het transplantatieprogramma. Dit heeft nog niet geleid tot een oplossing van het conflict, maar er worden wel vorderingen gemaakt’, schrijft minister Schippers.

IGZ
Er zijn volgens haar geen organen verloren gegaan door het tijdelijk stilleggen van de afdeling. Het Erasmus MC nam de transplantaties tijdelijk over. De externe evaluatie van de transplantatieprocedures wordt nog verwacht. Het LUMC zal de IGZ hierover inlichten. De IGZ blijft de situatie in het ziekenhuis volgen.  

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.