Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Schippers wil eerdere contractering

Minister Edith Schippers van VWS wil zorgverzekeraars wettelijk stimuleren om de contractering met zorgaanbieders voor 1 januari van het nieuwe jaar afgerond te hebben. Ze heeft dit opgenomen in een wetsvoorstel dat momenteel bij de Raad van State ligt.
Schippers wil eerdere contractering

Dat heeft Schippers donderdag gezegd op het jaarcongres van Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN). De ongeveer 200 klinieken in ons land hebben ten opzichte van de ziekenhuizen een grote achterstand als het gaat om het sluiten van contracten met de zorgverzekeraars.

Zorgplicht

‘Meer dan de helft heeft nog geen contract en dat zorgt voor grote liquiditeitsproblemen. Ze kunnen dit niet erg lang volhouden,’ aldus ZKN-voorzitter Jak Dekker. Zijn brancheorganisatie luidt daarom de noodklok. Ook maken de klinieken zich zorgen over de condities die de verzekeraars met hen willen afspreken. Zo wordt gesproken over doorleverplicht als bijvoorbeeld in de laatste maanden van het jaar het afgesproken volume is gehaald maar patiënten blijven komen. ‘Dat zou betekenen dat de zorgplicht van de zorgverzekeraars bij ons komt te liggen,’ zegt Dekker. Hij ziet 2012 als een overgangsjaar waarin de partijen aan de nieuwe omstandigheden van het hoofdlijnenakkoord moeten wennen. Volgend jaar zouden de klinieken net als de ziekenhuizen voorschotten moeten krijgen van de zorgverzekeraars.

Macro-nacalculatie

Ook minister Schippers is van mening dat het lopende jaar een overgangsjaar is. ‘Zorgverzekeraars die er een potje van maken, zullen dat uiteindelijk in hun resultaten terugzien want de macro-nacalculatie is afgeschaft.’ Zij heeft de klinieken toegezegd dat zij voortaan net als de ziekenhuizen subsidie zullen ontvangen voor de invoering van een veiligheidsmanagementsysteem. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees meer:

Achmea: “Contractering zo goed als rond”

Menzis: ‘Contract met academische ziekenhuizen moeilijk’

Menzis: ‘aanbieders tevreden over zorgcontractering’

4 REACTIES

  1. Er moet een taakstelling gemaakt worden door de Minister , die per 1 oktober 2012 de concept begroting indiend ; daarna onderhandelen met de zorgverzekeraars ; en in december 2012 , de besluitvorming en per 1 jan. 2013 geldt het contract tot 1 jan. 2014 !Alles los van het Politieke Debat of Nationaliseren .Wel helder voor de Burger !

  2. Lees alle reacties
  3. Gediplomeerd zegt genoeg!!!Vooral als je jaren een ongeschonden status hebt
    Tekenen van een contract is vaak vloeken in de kerk; ‘er is namelijk altijd wel een aanvechtbaar punt in een contract!
    De evt. contractant respecteren is ook een item!

  4. Zullen we dan ook afspreken dat de minister er voor zorgt dat de regelgeving voor dat jaar minimaal een jaar van tevoren door het ministerie resp. de NZa wordt vastgesteld en bij alle partijen in de zorg bekend is?
    Anders wordt het wel erg lastig voor de ziekenhuizen om zich op een goede manier voor te bereiden op nieuwe ontwikkelingen die in de onderhandelingen moeten worden meegenomen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.