Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Schippers wil gedragscode voor medische hulpmiddelensector

Mark van Dorresteijn
Het is nog niet geheel duidelijk welke regels er gelden bij ongewenste relaties tussen artsen en bedrijven voor medische hulpmiddelen. Minister Schippers wil daarom per 2012 een operationele gedragscode voor de medische hulpmiddelensector. Dat schrijft zij in een brief aan de Kamer.
Schippers wil gedragscode voor medische hulpmiddelensector

Aanleiding voor de gedragscode is een aflevering van Reporter (KRO) waar mogelijke misstanden rond orthopeden en de medische hulpmiddelenindustrie naar voren kwamen. Orthopeden zouden hun keuze voor hulpmiddelen mede baseren op het eigen belang.

Binnen de kaders

Het bestuur van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging heeft naar aanleiding van de ophef onderzoek gedaan onder leden en hun banden met de industrie. Daaruit blijkt dat 55 van de 597 in de patiëntenzorg actieve orthopeden samenwerken met de hulpmiddelensector. Het zou gaan om activiteiten als nascholing, productontwikkeling en wetenschappelijk onderzoek. De NOV laat weten dat deze activiteiten binnen de kaders van de eigen gedragscode vallen.

Meldcode

Het onderzoek is naar Schippers’ mening niet groot en diepgravend genoeg voor een goed overzicht van de feiten. Ook denkt ze dat het geschetste beeld in Reporter niet volledig juist is. “Wel is het zo dat het onderzoek van de NOV laat zien dat er geen passende structuur is in geval van eventuele incidenten. In dergelijke gevallen moet helder zijn welke regels er gelden. Ik ben daarom gesterkt in mijn overtuiging dat er een robuuste gedragscode voor de medische hulpmiddelensector moet komen.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Kamerbrief over resultaten onderzoek relaties orthopeden en industrie (PDF)

Lees ook:

Veertig orthopeden verbonden aan industrie

Defecte kunstheupen teruggeroepen

‘Kunstheup met cement is beter voor jongeren’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Waar geld te verdienen valt, zullen er altijd zijn die zo’n gedragscode gewoon aan hun laars lappen. Zo zit de mens nou eenmaal in elkaar. De overheid blijft maar proberen om ons mensen in een keurslijf te drukken. Steeds meer regels, codes, camera’s, sancties en inperking van onze vrijheden. En ondertussen weet men in eigen kringen zich ook voldoende te verrijken om eigen geloofwaardigheid naar ranzigheid te laten rieken. De weggesanctioneerde ambtenaar levert een glimlach op het gelaat van de opper-ambtenaar, terwijl de pot met financiële middelen doodleuk wordt omgekeerd om “projecten” te financieren waarbij een ingehuurde arbeidskracht het werk van die weggesanctioneerde mag doen, maar dan tegen een heel ander tarief. U begrijpt wel hoe dat zich verhoudt in salariële zin.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.