Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Schippers wil toch bezuinigen op lage ziektelast

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Minister Edith Schippers van VWS houdt vast aan een besparing van 1,3 miljard euro op ziekten met een lage ziektelast, terwijl het College voor zorgverzekeringen (CVZ) heeft aangegeven dat dit niet haalbaar is.
Schippers wil toch bezuinigen op lage ziektelast

Het regeerakkoord van het demissionaire kabinet voorziet in een structurele besparing van 1,3 miljard euro op ziekten met een lage ziektelast per 2015. Dat zijn aandoeningen die eerder een ongemak zijn dan een echte ziekte. Schippers wil die niet meer collectief financieren.

CVZ: 1,3 miljard euro is niet haalbaar

Maar de besparing van 1,3 miljard euro is volgens het College voor zorgverzekeringen (CVZ) niet haalbaar. In de uitvoeringstoets lage ziektelasten wijst het CVZ op allerlei haken en ogen. Om dat bedrag te halen moeten ook ziekten met een hoge ziektelast uit het basispakket. Dat zou kunnen leiden tot gezondheidsschade. Ook waarschuwt het CVZ voor de ingrijpende financiële gevolgen voor burgers als zij meer zelf moeten betalen. Als alternatief noemt het CVZ het inzetten op gepast gebruik. Het voorkomen van onnodige zorg zal bovendien kwaliteitswinst opleveren.

Schippers: politiek beslist over pakket

Maar Schippers wil dat het stimuleren van gepast gebruik niet in de plaats komt van de bezuiniging op lage ziektelasten. Ze wil dat het CVZ eind 2012 met voorstellen komt met een bedrag van 1,3 miljard euro aan bezuinigingen. Ze realiseert zich dat hierdoor ook ziekten met een minder lage ziektelast in beeld zullen komen. Maar het is aan de politiek om daarover te beslissen, schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Ze debatteert hierover met de Kamer op 21 juni. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

Moerkamp wil inzetten op gepast gebruikt

CVZ worstelt met lage ziektelast

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Hoewel ik de term ‘gepast gebruik’ eigenlijk ongepast vind, begrijp ik waar het heen moet: bewust gebruik. Dit vraagt om gegrond voorschrijven en goed opvolgen van, waarbij keuzes gemaakt worden op basis van gezamenlijke en geinformeerde besluitvorming. Het ‘overbodig’ gebruik wordt daarmee beperkt. Eén grote maar: veel is nog onbekend, experimenteel etc, dus gegronde keuzes niet altijd mogelijk.
    De term ‘lage ziektelast’ is m.i. dubieus: “u stelt zich aan, het is allemaal niet zo erg, u hebt een lage ziektelast”. Of heeft iemand een lage belastingsgraad, ineffectieve copingsstijl, al andere lasten te dragen, om enkele complicerende factoren te noemen.
    Dit is de verkeerde behandeling van een veelvoorkomende aandoening: onbewust onbekwaam, niet weten hoe en/of wat.
    De juiste behandeling is begeleiding en scholing van mensen met een zorgvraag: hen draagkrachtig en daadkrachtig maken. Leid hen op tot een empowered patient die deel uit maakt van zijn eigen behandeling(steam). Daarmee wordt bewust gebruik en beter kunnen dragen van een ziektelast gefaciliteerd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.