Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Schippers: ‘Zorglobby kost geen miljard’

De lobby in de zorg kost niet een miljard euro aan gemeenschappelijk geld. Dat stelt minister Edith Schippers van VWS in antwoord op Kamervragen van de PvdA-fractie.
Schippers: ‘Zorglobby kost geen miljard’

Volgens minister Schippers kosten adviesorganen zoals de NVZ vereniging van ziekenhuizen en GGZ Nederland de belastingbetaler helemaal geen miljard euro per jaar. In antwoorden op Kamervragen van Eelke van der Veen en Lea Bouwmeester schrijft Schippers dat ongeveer zeshonderd miljoen euro naar toezichthouders en agentschappen gaat, maar niet naar lobby-organisaties. “De organisaties van zorgaanbieders (NVZ, GGZ Nederland, ActiZ e.a.) worden grotendeels gefinancierd uit contributies van zorgaanbieders. Soms ontvangen zij voor bepaalde projecten een subsidie, maar dit betreft dan projecten die bijdragen aan algemene doelstellingen van de overheid”.

Onderzoek Lamping

Van der Veen en Bouwmeester stelden oktober vorig jaar vragen naar aanleiding van een onderzoek met de titel: ‘patients in the lead, the public in need’, an evaluative study of the system of intermediate organizations in Dutch health care’, van ZN-directeur en sociaal wetenschapper Tony Lamping. Het onderzoek zou de conclusie bevatten dat er een miljard euro naar lobbyorganisaties gaat. Schippers stelt nu dat dit onderzoek dit niet aantoont. “Mocht uit onderzoek blijken dat uit belasting- en premiemiddelen één miljard euro zou worden besteed aan lobby-activiteiten, dan zou ik daarvan schrikken. Echter, daar richt het onderzoek zich niet op. Het onderzoek had ten doel vast te stellen welke informatiestromen er bestaan tussen de diverse organisaties die wel in de zorg actief zijn, maar zich niet bezighouden met directe patiëntenzorg. De ruim tweehonderd onderzochte organisaties dragen bij aan een groot aantal zaken die de directe zorgverlening dienen, zoals kwaliteitsverbetering, richtlijnontwikkeling, belangenbehartiging, toezicht, advisering, deskundigheidsbevordering en onderzoek.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bekijk de antwoorden van Schippers

Lobby in de zorg kost een miljard

CBO failliet door bestuurscrises en subsidiestop

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. De cijfers ter discussie stellen is in dit geval een goede en adequate reactie. Het miljard lijkt het resultaat van objectief ’tellen’, maar is door de vele arbitraire gemaakte keuzes vooral ‘wegen’. De auteur laat zien waar zijn affiniteit zit en welke zaken hij belangrijk vindt. Ik weet een ding zeker: van dit soort onderzoek wordt de zorg geen milimeter beter. Laten we onze aandacht aan andere zdiscussies besteden.

  2. Lees alle reacties
  3. Enigszins teleurgesteld lees ik de antwoorden van onze minister van VWS. Het lijkt erop dat ze vindt dat hoe het nu gaat prima is. Ze doet daarbij wat veel bestuurders doen: om geen actie te hoeven nemen, stel je gewoon de cijfers ter discussie (in dit geval 1 miljard). Wanneer gaan we dit soort onderzoeken nu gebruiken om verbetering te realiseren (ik dacht dat we de kosten aan wilden pakken?). Overigens denk ik ook dat die 1 miljard niet klopt, want daarin zijn niet de uren en gedoe meegenomen van zorgprofessionals en leidinggevenden in zorginstellingen, die tijd kwijt zijn met het verzamelen van gegevens voor al deze instanties. Mijn vraag: wat is de toegevoegde waarde van al deze ‘praatclubs’voor de patiënt? Ze zijn eerder een symptoom van een ‘ziek’ systeem dan een oplossing voor hogere kwaliteit tegen lagere kosten
    Mijn voorstel: we ruilen ze in voor een collectieve visie op zorg en gaan die samen realiseren. Onze enige opdracht is namelijk het leveren van de juiste zorg, op het juiste moment, zonder gedoe, tegen de juiste kosten, met compassie voor de PATIËNT.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.