Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schone neus reduceert kans op wondinfectie

Mark van Dorresteijn
Patiënten die in de Nijmeegse Sint Maartenskliniek een operatie ondergaan, moeten van tevoren laten testen of hun neus wel schoon is. Volgens de kliniek neemt daardoor het risico op wondinfectie met dertig procent af.
Schone neus reduceert kans op wondinfectie

Een op de drie gezonde mensen draagt de vrij onschuldige bacterie Staphylococcus Aureus op de huid of in het slijmvlies van de neus. Uit recent verschenen wetenschappelijk onderzoek, waaraan de Sint Maartenskliniek een bijdrage heeft geleverd, blijkt dat deze bacterie de kans op het krijgen van postoperatieve wondinfecties aanzienlijk vergroot.

Zalf en shampoo

De patiënt bij wie de bacterie wordt aangetroffen, krijgt van de Sint Maartenskliniek een neuszalf en desinfecterende shampoo voor de rest van het lichaam thuis gestuurd met het verzoek deze vanaf drie dagen voor de operatie te gaan gebruiken. Volgens de kliniek neemt het risico op een wondinfectie na de operatie daardoor met dertig procent af.

Gevaren wondinfectie

Bij iedere operatie is er kans op een infectie. Het is zaak een infectie zo veel mogelijk te voorkomen omdat de gevolgen van een postoperatieve wondinfectie groot zijn. Bij het gebruik van implantaten, zoals een heup- of knieprothese, kan een infectie leiden tot langdurige opname, heroperatie en slechtere beweeglijkheid na afloop. De behandeling van een prothese-infectie bestaat uit het chirurgisch schoonmaken en toedienen van antibiotica. Soms moet de prothese zelfs verwijderd worden om daarna opnieuw te plaatsen. De behandeling neemt vaak wel een half jaar in beslag. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Ziekenhuisinfecties vooral door geringe handhygiëne

Verdovingsmiddel blijkt infectiebron Havenziekenhuis

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.