Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SCP niet zeker van arbeidsbesparing zorg ICT

Annelies Vermeulen
Het is onduidelijk of technologische ontwikkelingen in de zorg een opstuwend of juist afremmend effect hebben op de vraag naar zorgpersoneel. Dat is de conclusie van het rapport 'Zorgen voor zorg' van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat gisteren is gepresenteerd.
SCP niet zeker van arbeidsbesparing zorg ICT

Technologische ontwikkelingen kunnen een deel van de zorg van personeel uit handen nemen, bijvoorbeeld door middel van elektronische monitoring en ondersteunende apparatuur. Nieuwe technologie kan echter ook het tegenovergestelde effect hebben. Nieuwe of verbeterde diagnostiek, dan wel behandelmethoden, kunnen leiden tot meer vraag naar zorg. Het is onduidelijk wat de invloed hiervan is op de vraag naar zorgpersoneel, zo schrijft het SCP.

Sensormonitoring

“Bij technologische ontwikkelingen die de vraag naar personeel verlagen, kan worden gedacht aan alarmeringssystemen waardoor minder slaapdiensten nodig zijn. Tevens valt te denken aan sensormontoring voor gevaarlijke situaties bij dementerenden of aan contact met zorgverleners via monitors of webcams.”

Domotica

Het SCP vindt dat de kwaliteit van zorg niet in het gedrang moet komen door de technologische innovaties. “Domotica en zorg-op-afstand zorgen ervoor dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven. Daarbij moet wel worden vermeld dat dit soort technologie weliswaar de vraag naar personeel vermindert, maar dat het de eenzaamheid van de ouderen kan vergroten. Dit soort ontwikkelingen moet dus niet alleen vanuit het oogpunt van doelmatigheid, maar ook vanuit kwaliteit worden bezien.” (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Universiteit Twente en Bruggerbosch doen domoticaonderzoek

Zes nieuwe deelnemers project kleinschalig wonen met domotica van VWS

NZa: ‘Zorg op afstand’ krijgt vervolg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.