Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Seksueel geweld vaker bij mensen met verstandelijke beperking

Vergeleken met de algemene Nederlandse populatie hebben mensen met een verstandelijke beperking vaker seksueel geweld meegemaakt dan mensen zonder beperking. Dat blijkt uit het rapport ‘Beperkt Weerbaar’ van Rutgers WPF en MOVISIE.
Seksueel geweld vaker bij mensen met verstandelijke beperking

Resultaten laten zien dat van de mensen met een verstandelijke beperking naar eigen zeggen 61 procent van de vrouwen en 23 procent van de mannen ooit seksueel geweld heeft meegemaakt, variërend van op een kwetsende manier aangeraakt worden tot verkrachting. Van mensen met een lichamelijke beperking heeft 35 procent van de vrouwen en 15 procent van de mannen ooit seksueel geweld meegemaakt. Als het verwanten en professionals wordt gevraagd, melden zij aanzienlijk lagere percentages. De plegers zijn over het algemeen bekenden van het slachtoffer en in veel mindere mate zorgmedewerkers.

VGN

De brancheorganisatie VGN voor zorgorganisaties in de gehandicaptenzorg reageert op het rapport met een persverklaring. Hierin staat: “Juist door de beperkte weerbaarheid is deze groep kwetsbaar. Daarom neemt de sector daar ook zijn verantwoordelijkheid in. Doel daarbij is zoveel mogelijk samenwerking te zoeken met alle betrokken partijen. Het uitgangspunt is dat preventie en signalering alleen mogelijk zijn tegen de achtergrond van een helder beleid met betrekking tot seksualiteit.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Lees het rapport ‘Beperkt Weerbaar’

Verpleger GGZ Drenthe had seks met patiënten

Verdachte van misbruik in zorg ontslagen

Seksueel misbruik gehandicapten slecht gemeld

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.