Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Seksuologen UMCG in opspraak om ‘plagiaat’

Twee seksuologen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn opnieuw in opspraak gekomen wegens vermeend plagiaat in een artikel. Het stuk, waaraan ook anderen meewerkten, is op hun verzoek teruggetrokken door een internationaal vakblad.
Seksuologen UMCG in opspraak om 'plagiaat'

De twee, Willibrord Weijmar Schultz en Mels van Driel, waren eerder al ernstig berispt door het academisch ziekenhuis, omdat ze in een artikel in een vaktijdschrift in 2009 tekst hadden opgenomen zonder juiste verwijzing. De Universiteitskrant die maandag over de zaak bericht, schrijft dat sprake is van plagiaat. Maar zover wil een woordvoerder van het UMCG niet gaan.

Nieuwste geval

Het nieuwe geval is een bijna 20 jaar oud artikel over seksualiteit en kanker bij vrouwen dat pas onlangs is teruggetrokken door The Annual Review of Sex Research. De onderzoekers hadden daar al in 2007 om verzocht.

Onbedoelde fout

Volgens het UMCG hadden ze geciteerd uit eigen werk, waarbij zij onterecht meenden te kunnen volstaan met een gebruikelijke verwijzing naar de eigen literatuurlijst. Zij schonden daarmee echter onbewust de rechten van een Amerikaanse co-auteur. Volgens de woordvoerder was sprake van een onbedoelde fout. Daarom zijn nu geen maatregelen genomen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.