Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Senaat stemt in met openbaarmaking berispingen

Mark van Dorresteijn
Berispingen en geldboetes worden voortaan openbaar opgenomen in het BIG-register, een openbare database waarin alle artsen en andere zorgverleners staan vermeld. Dat is het gevolg van een wetsvoorstel dat de Eerste Kamer op 1 november 2011 aannam.
Senaat stemt in met openbaarmaking berispingen

Het wetsvoorstel werd op 29 maart al breed gedragen door de PvdA, GroenLinks, D66, VVD, SGP, ChristenUnie, CDA en PVV. Naast berispingen en geldboetes worden ook schorsingen en doorhalingen opgenomen in het BIG-register. Tuchtrechtelijke waarschuwingen worden niet openbaar opgenomen.

Buitenland

Verder wordt met de wijziging de mogelijkheid gecreëerd om in het BIG-register gevolg te geven aan rechterlijke, tuchtrechtelijke of bestuursrechtelijke beslissingen die in het buitenland genomen zijn.

Samenvatting uitspraak

Hoewel KNMG geen voorstander is van de openbaarmaking, vraagt zij toch om ook de samenvatting van de uitspraak te plaatsen bij de vermelding in het BIG-register. “De vermelding zegt meestal weinig over de inhoud en reden van het oordeel van de tuchtrechter.” Ook wil de KNMG dat een korte samenvatting van de uitspraak wordt gepubliceerd. “Dit levert voor de patiënt meer en toegankelijkere informatie op over de reden van de maatregel. Ook wordt daarmee zoveel mogelijk voorkomen dat mensen te snelle conclusies verbinden aan de opgelegde maatregel.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Wijziging van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg

Gewijzigd voorstel van Wet – 29 maar 2011 (PDF)

Lees ook:

Schippers: Berispingen artsen voortaan openbaar

Schippers hoopvol over Europese zwarte lijst

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.