Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Senaat stemt in met zorgplan VS

Mark van Dorresteijn
Een meerderheid in de Amerikaanse Senaat heeft donderdag ingestemd met een plan voor de hervorming van de gezondheidszorg. Daarmee komt het belangrijkste binnenlandse beleidsvoornemen van president Barack Obama een stap dichterbij.
Senaat stemt in met zorgplan VS

“We staan eindelijk op het punt om onze belofte van echte, betekenisvolle hervormingen van het zorgverzekeringsstelsel in dit land waar te maken”, liet Obama weten.

Definitieve voorstel

De Senaat en het Huis van Afgevaardigden moeten nu een compromis zien te vinden over de verschillen in hun versies van het hervormingsplan. Op 7 november keurde het Huis al een eigen versie goed. Een commissie met vertegenwoordigers uit beide onderdelen van het Congres gaat zich nu buigen over een gezamenlijke tekst. Zodra die klaar is, moeten het Huis van Afgevaardigden en de Senaat opnieuw hun goedkeuring geven, voordat het definitieve voorstel naar het Witte Huis kan worden gestuurd. Obama kan de wet dan mogelijk eind januari tekenen, nog voordat hij zijn State of The Union uitspreekt.

Stemming senaat

Tijdens de stemming van donderdag, die begon om 07.00 uur lokale tijd, schaarden zestig senatoren zich achter het plan. De 39 aanwezige Republikeinen stemden tegen. De Democraten, partijgenoten van Obama, stemden voor het plan, net als twee onafhankelijke senatoren. (ANP)

Lees ook:

‘Succes Obama-care zou wereldwonder zijn’

Nederlandse lessen voor Obamacare

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.