Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SER laat AWBZ intact

De volksverzekering AWBZ blijft als het aan de Sociaal-Economischge Raad (SER) ligt, grotendeels intact. De AWBZ-zorg die is gericht op herstel na een ziekte of ongeval komt in het basispakket van de zorgverzekering.

Een deel van de welzijnsvoorzieningen dat nu nog onder de AWBZ valt, moet naar de gemeenten gaan. Langdurige ouderenzorg en de zorg voor gehandicapten blijven onder de AWBZ vallen. Daarover is de SER het deze week eens geworden. Het kabinet had de SER om een advies over de toekomst van de AWBZ gevraagd. Morgen presenteert de raad het advies officieel.

Afschaffen

Volgens FNV-bestuurder Henk van der Velden gaat hoogstens twee miljard van het AWBZ-budget van ruim 20 miljard naar de gemeenten en de zorgverzekering. De Raad voor de Volksgezondheid (RVZ) adviseerde kort geleden nog om de hele AWBZ af te schaffen, maar zover wil de SER niet gaan.

Begeleiding

De begeleiding die AWBZ-cliënten kunnen krijgen moet via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) onder de gemeenten gaan vallen. Vorig jaar verdween op deze manier al de huishoudelijke verzorging uit de AWBZ. Alleen als de begeleiding deel uitmaakt van andere AWBZ-zorg, kan deze binnen de AWBZ blijven. De SER wil verder dat het AWBZ-budget niet meer via de instellingen wordt verdeeld, maar via de vraag van de cliënt.

Uitgedijd

De AWBZ is decennia geleden ingesteld voor financiering van de langdurige zorg aan mensen die nooit meer beter zullen worden, zoals verstandelijk gehandicapten, ouderen en psychiatrische patiënten. Maar het oorspronkelijke pakket is in de loop van de jaren steeds verder uitgedijd. De kosten stijgen snel en bedragen dit jaar ruim 20 miljard euro. Dat is ongeveer 40 procent van de 54 miljard die in Nederland aan gezondheidszorg wordt uitgegeven.

Hoge kosten

Deskundigen waarschuwen al langer dat de kosten de pan uitrijzen en de volksverzekering op springen staat. Diverse organisaties, zoals de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), hebben eerder ook al geadviseerd om de AWBZ ingrijpend te veranderen. (ANP)

Lees ook:

SERwil AWBZ handhaven

Geen AWBZ-zorg zonder Wmo

De AWBZ als opbergsysteem van hopeloze gevallen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.