Passende zorg
AvL-specialisten en huisartsen knuffelen in de Siilo-app
Betere communicatie tussen medisch specialisten en huisartsen kan onnodige kankerbehandelingen voorkomen en leiden tot meer kwaliteit van leven voor patiënten. Specialisten in het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) en huisartsen zoeken, in een werkconferentie bij het AvL, naar bruggen in de communicatie. “Zorgverleners zijn ‘professioneel liefdevol’, maar met hun haast zitten ze vast in de tijd.”
Nieuwe baas Zorginstituut wil sturen op resultaatverplichtingen
Het aanvullend zorg- en welzijnsakkoord (AZWA) gaat zich richten op het terugdringen van het arbeidstekort en wachtlijsten. ‘Team overheid’ (VWS, Zorginstituut, NZa en IGJ) bepaalt de richting en gaat sturen met resultaatverplichtingen, stelt Mark Janssen, de nieuwe bestuursvoorzitter van het Zorginstituut. “De kern van passende zorg is dat we de organisatie van de zorg veranderen.”
Passende zorg, waarom doen we het niet gewoon?
De onderstroom van passende zorg gaat, los van de waan de dag, in de richting van het sociaal domein. Dat bleek bij het afscheidssymposium van oud-voorzitter Zorginstituut Sjaak Wijma op 8 november in Fort Voordorp, waar de zorgtop van bestuurlijk Nederland was verzameld.
Passende zorg slaat wankele brug naar sociaal domein
Voor een goed huwelijk tussen passende zorg en het sociale domein is er werk aan de winkel. Het begint altijd met vertrouwen in elkaar en goede relaties tussen mensen. Wat nog ontbreekt is bestuurlijke lef van de overheid.
Wijma: ‘Minister Agema versnelt op passende zorg’
Met het aaneenrijgen van het integraal zorgakkoord (IZA) met het sociaal domein geeft minister Agema feitelijk een versnelling aan ‘passende zorg’. “Misschien wil ze het zelf niet zo noemen, maar het is wel zo”, zegt Sjaak Wijma, oud-voorzitter van het Zorginstituut.
Heeft ‘passende zorg’ een nieuwe naam nodig?
De magie rond ‘passende zorg’ lijkt uitgewerkt, bleek op het Zorgvisie-congres passende zorg. Kan een nieuwe naam voor nieuw elan zorgen? "Zonder innovatieve bekostiging is passende zorg niet duurzaam."
Zo meet het Franciscus kwaliteit van borstkankerzorg
Het Franciscus in Schiedam heeft als eerste ziekenhuis een manier gevonden om zorguitkomsten en -kosten te vatten in een maat. De manier waarop het ziekenhuis de zorguitkomsten meet, is nog niet volmaakt. Toch is het stukken beter dan wat de kwaliteitsregistratie van de beroepsvereniging kan laten zien, zegt chirurg Taco Klem.
Hartspecialisten krijgen informatie over doorlooptijden tussen ziekenhuizen
Bestuurders van alle Nederlandse ziekenhuizen hebben besloten dat de hartregistraties gekoppeld mogen worden aan de Landelijke Basisregistratie Zorg. Daardoor krijgen de cardiologen en hartchirurgen een beter beeld van de logistieke processen van de hartzorg tussen verschillende ziekenhuizen.
‘Het is onze taak patiënten gezondheidsvaardig te maken’
Voor ongeneeslijk zieke patiënten is inzicht in hun situatie cruciaal. Maar bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden spreekt dat niet vanzelf. Arts en hoogleraar Yvette van der Linden maakt zich sterk voor begrijpelijke communicatie.
‘Integreer palliatieve interventies in de normale COPD-zorg’
Wanneer moet je aan palliatieve zorg denken bij iemand met ernstige COPD? Altijd, is de opvatting van longarts Kris Mooren. Maar ze noemt het liever goede zorg dan palliatieve zorg.