Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Siemens wil Xbox Kinect-technologie in operatiekamer

Mark van Dorresteijn
In de toekomst zal een chirurg tijdens een operatie de röntgenbeelden van zijn patiënt met hand- en armbewegingen kunnen wisselen, inzoomen op details, en driedimensionale beelden roteren. Siemens Healthcare en de wereldwijde research-unit Corporate Technology maken dit mogelijk door aanpassingen aan de technologie van de Xbox Kinect.
Siemens wil Xbox Kinect-technologie in operatiekamer

De techniek moet een einde maken aan moeilijk bedienbare monitoren. Met het oog op infectierisico mogen de operatieteamleden namelijk alleen de operatie-instrumenten aanraken en geen andere objecten.

Minimaal-invasieve operaties

Het systeem, dat nog niet in de handel verkrijgbaar is, kan in de toekomst worden gebruikt ter ondersteuning bij minimaal-invasieve operaties, waarbij door een kleine incisie een katheter wordt ingebracht om de operatie uit te voeren. De chirurg moet gedurende de gehele operatie toegang hebben tot alle anatomische details van de patiënt. Om die reden laten monitors in de operatiekamer röntgenbeelden van de dwarsdoorsnede van het lichaam of driedimensionale röntgenfoto’s zien. Met de techniek kan de chirurg via ‘gesture control’ (hand- en armbewegingen) tussen de diverse beelden heen en weer schakelen.

Xbox Kinect

Basis van het systeem is het Kinect-concept van de Xbox spelcomputer. De infraroodbron in het Kinect-systeem belicht de omgeving met een puntenpatroon van infraroodlicht, dat door een camera uit een andere hoek wordt gelezen. Driedimensionale objecten of personen vervormen het gelezen patroon, waardoor het mogelijk is, de afstand tussen de lichtbron en een bepaald punt in het camerabeeld te berekenen. De software kan uit deze driedimensionale puntenwolken de personen in de ruimte identificeren en hun bewegingen herkennen.

Aanpassing en doorontwikkeling

Het originele systeem is echter niet bedoeld om langzame, precieze handbewegingen om te zetten in exacte commando’s. Mede daarom hebben de technici van Corporate Technology algoritmes ontwikkeld die in de puntenwolk eerst de handen van de chirurg detecteren. De algoritmes analyseren alleen de zone die zich voor de individuele gebruikers bevindt, dus daar waar de handen van degene die het systeem bedient zich logischerwijs bevinden. Zijn de handen eenmaal gedetecteerd, dan registreert het systeem hun bewegingen verder zonder in ‘verwarring’ te raken door de aanwezigheid van andere personen in dezelfde ruimte.

Technici van Siemens Healthcare hebben vervolgens de koppeling ontwikkeld tussen de bewegingsherkenning en de weergave van de röntgenbeelden. Hierbij hebben ze de vereiste commando’s gedefinieerd, zoals het spreiden van de handen om een gedeelte van een beeld te vergroten. Na succesvolle prototype-tests zal de technologie in een tweetal ziekenhuizen worden getest.

(Zorgvisie / ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Xbox Kinect controleert gezondheid ouderen

Vlaanderen en Microsoft starten innovatiecentrum e-health

Siemens en Olympus ontwikkelen slimme maagcapsule

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Deze techniek met handbewegingen houdt in ieder geval de handen steriel. In combinatie met spraakherkenning ligt er een wereld aan bedieningsmogelijkheden open.
    Ik betwijfel of dat ik de chirurg zelf aan de bediening wil. Dat vormt toch steeds een overgang tussen opereren en bedienen van de computer.
    Het is ook nuttig voor andere toepassingsgebieden zoals bij machinebediening met olie op de vingers.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.