Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Signaleringsbuddy moet terugval of incidenten voorkomen

Mark van Dorresteijn
Afdeling Roosenburg en het e-healthteam van Altrecht ggz hebben in samenwerking met de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht (HKU) een manier bedacht om het signaleringsplan digitaal tot leven te laten komen. Renske Visscher, projectmanager e-health bij Altrecht, werkt samen met Joris van Nesselrooij van Altrecht Roosenburg en Willem-Jan Renger van de HKU aan een online applicatie: de Signaleringsbuddy. Vier vragen aan Renske Visscher:
Signaleringsbuddy moet terugval of incidenten voorkomen

Hoe werkt de Signaleringsbuddy?

“De Signaleringsbuddy wordt een online applicatie die via de computer, tablet of smartphone gebruikt kan worden. Via het programma kunnen cliënten zich tijdig bewust worden van hun gemoedstoestand. Als je het vergelijkt met een thermometer is het de bedoeling dat cliënten bij dertig graden hun toestand signaleren en hulp inschakelen. We weten al van cliënten dat zij specifiek gedrag vertonen als het slechter gaat. Zij trekken zich terug of verwaarlozen zichzelf. Als we niet tijdig ingrijpen, bereiken zij het ‘kookpunt’. Dat kan lijden tot terugval, agressie of incidenten. Tijdig signaleren is dus gericht op erger voorkomen en zo gezond mogelijk blijven.”

Voegt een online applicatie echt wat toe?

“Dat denken wij wel. Bij Altrecht wordt nu al met signaleringsplannen gewerkt, maar daarbij is de rol van de cliënt meer passief. Hulpverleners vragen cliënten regelmatig naar hun persoonlijke signalen, maar eigenlijk willen we naar een situatie toe waarin mensen zelf gaan signaleren hoe zij zich voelen. De buddy kan op vaste tijden de cliënt attenderen om te signaleren hoe het gaat. Bij de papieren plannen zakt de motivatie al snel weg. Door een specifieke app te maken, hopen we dat meer mensen gemotiveerd blijven. Daarbij kunnen we de computer voor ons laten werken door te meten hoe en of mensen bezig zijn met de Signaleringsbuddy.”

Hoe staat het met de ontwikkeling van de app?

“Daar zijn we op dit moment nog druk mee bezig. We bekijken eerst goed hoe het programma eruit moet zien en wat wij en vooral onze cliënten precies willen. Veel organisaties beginnen met het bouwen van een applicatie waarbij zij later merken dat er toch andere wensen zijn. Daarom willen we eerst goed nadenken over de opzet van de app. Tegelijkertijd starten we met het testen van andere coaching-apps om te zien hoe die werken. We denken dat we hier heel veel van kunnen leren. Uiteindelijk moet de eerste versie binnen enkele maanden klaar zijn. Vervolgens hopen we de test op afdeling Roosenburg dit jaar nog te starten. Dat is gelijk een moeilijke groep met veel laaggeletterden en mensen die moeilijk hun gevoel uiten. De uiteindelijke versie kan uitgerold worden op alle geïnteresseerde afdelingen binnen en buiten Altrecht.”

Wat voegt de Signaleringsbuddy toe ten opzichte van andere apps?

“Ons doel is dat iemand beter blijft. We weten dat signaleringsplannen werken, maar dat de motivatie vaak snel wegzakt. Niet alleen bij cliënten, maar ook bij behandelaars. In veel apps ontbreekt het aan een ‘pianotrap’. Dit is een filmpje van een experiment waarbij de trap naast een roltrap werd omgetoverd tot een werkende piano. Opeens kiest 66 procent meer mensen voor de trap. Deze motivatietrigger willen wij via elementen uit games introduceren in de Signaleringsbuddy. Dat is nog niet eenvoudig, want de ggz is een moeilijke sector omdat het gaat om geestelijke aandoeningen die minder tastbaar zijn. Zeker met elementen uit games kan het al snel betuttelend worden. Eerdere testen en inventarisaties toonden positieve resultaten. Cliënten waren erg enthousiast, dus we verwachten dat de app een hoop mensen zal helpen.” (Zorgvisie / ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Pianotrap

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.