Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sint Franciscus biedt longpatiënten online zelfmanagement

Mark van Dorresteijn
Sinds kort kunnen COPD- en astmapatiënten een online zelfmanagementdagboek bijhouden via de website van het Sint Franciscus Gasthuis. Hierdoor kunnen de patiënten meer inzicht krijgen in hun ziekte. Ook kan de longarts een betere diagnose stellen vanwege de extra informatie die continu beschikbaar is.
Sint Franciscus biedt longpatiënten online zelfmanagement

Patiënten die het dagboek gebruiken, bespreken samen met de longverpleegkundige hun klachten en vullen op basis daarvan hun persoonlijke behandeldoelen in het dagboek in. Een behandeldoel kan bijvoorbeeld zijn zonder moeite de trap oplopen of weer de hond kunnen uitlaten. Vervolgens geeft de patiënt in het dagboek aan welke hinder hij op dat moment van zijn ziekte ondervindt.

Betere diagnose

Hans in ’t Veen, longarts van het Sint Franciscus Gashuis, legt uit dat het dagboek hem de mogelijkheid geeft om een effectievere diagnose te stellen. “Met de informatie uit het dagboek zijn wij continu op de hoogte van de situatie van onze patiënt en kunnen we samen met de patiënt gerichte stappen in de behandeling ondernemen.” Tevens kan de patiënt eventuele vragen aan de longverpleegkundige stellen via een digitaal consult. De patiënt krijgt een melding via e-mail als het antwoord klaar staat in het dagboek. Doordat de patiënt eerst moet inloggen in het systeem om het antwoord op te halen, vindt het digitale consult in een beveiligde omgeving plaats.

Praktische informatie

Meer informatie is te vinden via www.sfg.nl/copddagboek of www.sfg.nl/astmadagboek. Deelname is gratis voor alle patiënten van het Sint Franciscus Gasthuis. Het online zelfmanagementdagboek is, samen met twaalf andere dagboeken over onder meer hoofdpijn, diabetes en gordelroos, ook te bereiken via www.zorgportaalrijnmond.nl. Het portaal is een beveiligde website waar patiënten en zorgverleners veilig gegevens kunnen uitwisselen en betrouwbare informatie snel en gemakkelijk kunnen vinden. (ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Trimbos onderzoekt zelfmanagement bij angst en depressie

‘EPD essentieel voor bevorderen zelfmanagement patiënt’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.