Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sint Maartenskliniek wint Zorgvernieuwingsprijs

Met een spraaktraining op afstand heeft Lilian Beijer van de Sint Maartenskliniek afgelopen vrijdag de Zorgvernieuwingsprijs gewonnen. Deze prijs won ze met haar op e-learning gebaseerde spraaktherapie (EST), die mensen met spraakproblemen in staat stelt om thuis via internet hun spraak te oefenen.

Dit heeft grote voordelen omdat deze mensen vaak minder mobiel zijn en een frequent bezoek aan een logopedist belastend is. De therapeute kan de vorderingen van de cliënt volgen door de oefeningen achteraf te beluisteren en te analyseren. De verwachting is dat door de vergrijzing het aantal mensen met spraakstoornissen in de toekomst sterk toeneemt. De logopedist kan met het systeem meer cliënten begeleiden, omdat er minder persoonlijke afspraken per cliënt nodig zijn. Daarnaast stelt het programma vast hoeveel vooruitgang de cliënt boekt.

Werkwijze

De cliënt logt zelf in op het spraaktrainingsprogramma en oefent door de woorden te beluisteren en na te spreken. Hij kan daarna beoordelen of de eigen uitspraak in de buurt van de standaarduitspraak komt. Ook geeft het programma aan of de toonhoogte en het volume goed is. Bijzonder aan het project is dat met het systeem ook waardevolle informatie over de uitspraak van mensen met spraakproblemen verzameld wordt bij de Universitair Centrum voor Informatievoorziening in Nijmegen. Deze gegevens kunnen in de toekomst van groot belang zijn om de spraakherkenning door computers te verbeteren.

Landelijke introductie

Het programma is ontwikkeld op initiatief van Toni Rietveld, hoogleraar Methodologie van Onderzoek in de spraak- en taalpathologie van de Faculteit Letteren Radboud Universiteit. Lilian Beijer van de afdeling Research, Development and Education van de Sint Maartenskliniek onderzoekt de effectiviteit en gebruikerstevredenheid. Naast een kunstwerk ontvangt de winnaar van de zorgverniewingsprijs een geldbedrag van 70.000 euro. Dit geld wordt besteed aan de landelijke introductie van de internetspraaktherapie zoals deze door de Sint Maartenskliniek ontwikkeld is. De Nationale Zorgvernieuwingsprijs is een initiatief van ZonMw en het VSBfonds. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Hoge score voor Sint Maartenskliniek

Maartenskliniek verder met vrije prijzen

NZa wil geen dure rekeningen na e-mailconsult

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.