Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Siza biedt verstandelijk gehandicapten interactieve website

Annelies Vermeulen
Siza biedt haar cliënten vanaf vandaag een interactieve website die zodanig is aangepast dat mensen met een verstandelijke handicap zelfstandig kunnen 'surfen'.
Siza biedt verstandelijk gehandicapten interactieve website

Ook het systeem zelf is heel toegankelijk dankzij het gebruik van onder meer voice-overs en een pictotouchscreen. Door de combinatie van al deze onderdelen en de samenwerking tussen NTR, Focus Cura en Siza is er een uniek communicatiemiddel op basis van PAL4 tot stand gekomen. Door de samenwerking met de omroep NTR, de publieke omroep voor informatie, educatie en cultuur, zijn er op het cliënteninternet veel filmpjes te vinden met informatie en uitleg over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het gaat om eerder op televisie uitgezonden filmpjes uit het bekende programma ‘Knoop in je Zakdoek’. Cliënten van Siza gaan zelf de servicedesk bemannen en de content wordt samen met cliënten verder ontwikkeld en uitgebreid.

Belevingswereld

“Dit internet is zo bijzonder omdat het mensen met een verstandelijke handicap de mogelijkheid biedt de wereld om zich heen te vergroten, maar wel binnen een afgeschermde webomgeving”, zegt Marlous Bordes van Siza. “De thema’s die erin verwerkt zijn, sluiten goed aan bij hun belevingswereld. Daarnaast kunnen ze makkelijker zelfstandig contact leggen met familie, vrienden of cliënten op andere locaties van Siza, informatie delen en zo hun horizon verbreden. Hierdoor hebben ze veel meer regie over hun eigen leven, omdat ze veel meer zelf kunnen.”

Locaties

Siza start op negen locaties met het cliënteninternet, maar wil dit aantal snel uitbreiden. Daarnaast ontwikkelt Siza het cliënteninternet door, ook voor andere groepen cliënten. De vraag van deze cliënten en wat zij willen en kunnen, is daarbij het uitgangspunt. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Seneca creëert website voor zorgverlener Siza

Focus Cura start de Woonwachter

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.