Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slechte relatie zorginstelling en mantelzorger

Bijna tachtig procent van de mantelzorgers meldt één of meerdere knelpunten in de relatie met de zorginstelling waar de partner of een familielid verblijft. Dat blijkt uit de reacties op de landelijke meldweek van Mezzo, Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg.

Meer dan driehonderd mantelzorgers reageerden op de meldweek. Het thema communicatie scoort het hoogst. Van de 188 meldingen over dit onderwerp zijn er 115 negatief (61%). Mantelzorgers missen voorlichting, overleg met verplegend personeel of met het management, mogelijkheden tot inspraak of een klachtenprocedure. Ook kwamen er meldingen vanuit de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Het komt bijvoorbeeld voor dat mensen niet op de hoogte worden gesteld van wijzigingen in medicatie of behandelplannen.

Personeelstekort

De kwaliteit van zorg komt als tweede belangrijke punt naar voren. Door personeelstekorten blijven veel taken liggen. Bij ruim een derde van de meldingen voelt de mantelzorger zich daardoor gedwongen om die op zich te nemen, zoals hulp bieden bij het eten en drinken. Wat opvalt, is het aantal meldingen over het gebrek aan tandheelkundige zorg.

Uren mantelzorg

Na de opname in een verzorgingshuis, psychiatrische instelling of andere woonvorm, blijft de mantelzorger meestal wel een rol spelen. Uit de reacties blijkt 23% problemen te hebben met de taakverdeling. “In de praktijk blijkt dat ik meer uren mantelzorg geef dan voor de opname in het verpleeghuis”, meldt een mantelzorger. Mezzo brengt de resultaten van de meldweek onder de aandacht van de koepelorganisaties, zorginstellingen, politici en beleidsmakers. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Bussemaker onderzoekt gemeenten op mantelzorg

Geen extra mantelzorgers in de toekomst

‘Kaalslag in mantelzorg’

Mantelzorgers dementiepaitënten overbelast

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.