Meer dan driehonderd mantelzorgers reageerden op de meldweek. Het thema communicatie scoort het hoogst. Van de 188 meldingen over dit onderwerp zijn er 115 negatief (61%). Mantelzorgers missen voorlichting, overleg met verplegend personeel of met het management, mogelijkheden tot inspraak of een klachtenprocedure. Ook kwamen er meldingen vanuit de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Het komt bijvoorbeeld voor dat mensen niet op de hoogte worden gesteld van wijzigingen in medicatie of behandelplannen.
Personeelstekort
De kwaliteit van zorg komt als tweede belangrijke punt naar voren. Door personeelstekorten blijven veel taken liggen. Bij ruim een derde van de meldingen voelt de mantelzorger zich daardoor gedwongen om die op zich te nemen, zoals hulp bieden bij het eten en drinken. Wat opvalt, is het aantal meldingen over het gebrek aan tandheelkundige zorg.
Uren mantelzorg
Na de opname in een verzorgingshuis, psychiatrische instelling of andere woonvorm, blijft de mantelzorger meestal wel een rol spelen. Uit de reacties blijkt 23% problemen te hebben met de taakverdeling. “In de praktijk blijkt dat ik meer uren mantelzorg geef dan voor de opname in het verpleeghuis”, meldt een mantelzorger. Mezzo brengt de resultaten van de meldweek onder de aandacht van de koepelorganisaties, zorginstellingen, politici en beleidsmakers. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)
Lees ook:
Bussemaker onderzoekt gemeenten op mantelzorg
Geen extra mantelzorgers in de toekomst
‘Kaalslag in mantelzorg’
Mantelzorgers dementiepaitënten overbelast