Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slim incontinentiemateriaal verlicht werkdruk in de zorg

Abena
De inzet van slim incontinentiemateriaal kan het werk van zorgprofessionals aanzienlijk verlichten, zo bewijst een uitgebreide proef met Abena Nova bij ‘Verpleeghuis van de Toekomst’ Evean Oostergouw.
Slim incontinentiemateriaal

De inzet van slim incontinentiemateriaal kan het werk van zorgprofessionals in verpleeghuizen en andere instellingen aanzienlijk verlichten, zo bewijst een proef met Abena Nova bij verpleeghuis Evean Oostergouw. Sterker nog: Evean won er vorige week de prijs ‘Verpleeghuis van de Toekomst 2018/2019’ mee. De belangrijkste resultaten en lessen op een rijtje…

Voor verpleeghuizen (en veel andere zorginstellingen) is het omgaan met incontinentie bij bewoners een behoorlijke belasting. Het verwisselen van incontinentiematerialen kost immers veel tijd en het vraagt ook lichamelijk veel van medewerkers. Bovendien komt incontinentie veel voor in de langdurige zorg; de prevalentie van urine-incontinentie in verpleeghuizen is 56,7% (Bron: LPZ, 2017).

De inzet van slim incontinentiemateriaal kan de werkzaamheden van zorgprofessionals op dit gebied aanzienlijk verlichten. Dit bewijst verpleeghuis Evean Oostergouw, dat in 2018 het slimme incontinentiemateriaal Abena Nova succesvol implementeerde op twee afdelingen. Dat gebeurde in het kader van de challenge ‘Verpleeghuizen van de Toekomst’, georganiseerd door het ministerie van VWS.

Minder natte bedden, lagere werkdruk

Bij Evean Oostergouw nam het aantal natte bedden met 76% af onder de groep bewoners die Abena Nova gebruikte. Ook bleek het slimme incontinentiemateriaal voor een aanzienlijke verlichting van de werkdruk te zorgen. Het gemiddelde aantal verschoningen nam met 30% af; van gemiddeld 3,5 tot gemiddeld 2,4 per bewoner per dag.

Slim incontinentiemateriaal

Kostenbesparing en tijdwinst

In totaal namen 12 bewoners van begin tot eind deel aan de challenge bij Evean Oostergouw. Op jaarbasis werd bij deze groep een netto kostenbesparing van € 46.000 (20%) en een tijdsbesparing van 1.609 uur (28%) aan incontinentiezorg gemeten. Met name dat laatste is goed nieuws voor de sector, met het oog op de krappe arbeidsmarkt en de hoge werkdruk in de zorg.

Afname van de afvalstroom

Hoewel hier tijdens de proef niet expliciet naar is gekeken, heeft de inzet van Abena Nova ook een effect op de duurzaamheid van zorginstellingen. De helft van de afvalstroom in verpleeghuizen bestaat immers uit incontinentiemateriaal (bron: Milieuplatform Zorg). De gemeten afname van het aantal verschoningen met 30% impliceert daarmee dat slim incontinentiemateriaal de totale afvalstroom in de verpleeghuiszorg zou kunnen verminderen met ongeveer 15%.

Cultuurverandering

Tijdens de uitreiking van de prijs aan Evean roemde juryvoorzitter Marijke van Hees de persoonsgerichte benadering en het feit dat medewerkers goed waren aangehaakt. Daarmee onderschrijft zij een belangrijke conclusie van de opstellers van het eindrapport over het implementatietraject: elk traject is anders en iedere implementatie vereist maatwerk. Uit het rapport blijkt dat het traject bij Evean, ondersteund door het implementatieteam van Abena, daadwerkelijk een cultuurverandering teweeg heeft gebracht.

Volledig rapport voor iedereen beschikbaar

Op de website van Abena is het volledige rapport ‘Implementatie slim incontinentiemateriaal bij Evean Oostergouw’ te downloaden als pdf . Hierin wordt uitgebreid verslag gedaan van de manier waarop het management van Evean de teams in kwestie heeft betrokken bij het hele traject. Alleen dat al maakt het een waardevol document voor elke organisatie die aan de slag wil met het invoeren of opschalen van zorginnovaties.

Abena Nova: het eerste slimme incontinentiemateriaal voor dagelijks gebruik

Abena Nova is het eerste en vooralsnog enige slimme incontinentiemateriaal voor dagelijks gebruik. Het heeft sensoren, die het verzadigingsniveau van het incontinentiemateriaal continu monitoren. Via een app kunnen zorgverleners meekijken met deze gegevens. Is het incontinentiemateriaal verzadigd, dan krijgt de verantwoordelijke zorgmedewerker automatisch een melding op zijn of haar smartphone. Hierdoor kunnen medewerkers het incontinentiemateriaal van cliënten steeds precies op het juiste moment te verschonen. Meer informatie: www.abenanova.nl.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.