Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Evean krijgt prijs voor meest innovatieve verpleeghuis

Bert Bukman

Tijdens de opening van de e-healthweek heeft Erik Gerritsen van VWS de titel ‘Verpleeghuis van de Toekomst 2018/2019’ uitgereikt aan Evean. Minister Bruins noemde de door hem in gang gezette wettelijke regeling voor uitwisseling van medische gegevens 'a hell of a job'.

Bruins bij opening e-healthweek
Foto: Stefan Segers

De jury van de innovatieprijs voor verpleeghuizen oordeelde dat Evean met slim incontinentiemateriaal meerwaarde biedt voor bewoners en medewerkers. Het slaappatroon van de bewoners verbeterde aanzienlijk door het project.

‘De persoonsgerichte benadering viel daarbij op’, aldus juryvoorzitter Marijke van Hees. ‘Deelnemers waren alleen de bewoners die echt wilden meedoen. Bovendien waren medewerkers goed aangehaakt. En tot slot werd er met een kleine investering veel bereikt.’

Ook in langdurige zorg

De prijs werd uitgereikt door Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van VWS. Dit gebeurde tijdens de opening van e-healthweek in Den Haag. De uitreiking was onderdeel van de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst van het ministerie van VWS.

Acht verpleeghuizen zijn hierbij actief ondersteund bij de implementatie van technologie. ‘Ook in de langdurige zorg kan techniek veel opleveren,’ aldus Gerritsen. ‘En niet alleen de bewoners profiteren daarvan Dankzij de Challenge worden de medewerkers eveneens ontlast.’

VraagApp

Erik Gerritsen reikte ook een prijs uit aan de VraagApp. Via deze app krijgen mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden snel antwoord op vragen die ze lastig vinden. ‘Als je focust op die doelgroep maak je het makkelijker voor alle Nederlanders, ook voor mij,’ aldus Gerritsen.

Met een cheque van 10.000 euro en professionele begeleiding kan de VraagApp worden doorontwikkeld. De prijsvraag was een initiatief van Pharos, expertisecentrum voor gezondheidsverschillen, en NeLL (National eHealth Living Lab). Andere genomineerden waren pgo Quli en een barcodescanner van apotheek.nl.

Hell of a job

Minister Bruins ging tijdens de opening van de e-healthweek uitgebreid in op zijn plannen om de gegevensuitwisseling in de zorg een wettelijke stimulans te geven. Te vaak komt het volgens hem nog voor dat dit gebrekkig verloopt. Hij noemde daarbij het voorbeeld van een ambulance die een patiënt van het ene ziekenhuis naar het andere brengt, maar eerst moet wachten op een dvd met de medische gegevens van de patiënt.

‘Ik heb met de Tweede Kamer afgesproken dat er wettelijke regelingen komen om dit te veranderen’, aldus de minister. Hij voegde hieraan toe dat dit een ‘hell of a job’ zal zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.