Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Slotervaart aast op megaklus Antillen

Eindredacteur
Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam staat op het punt een megaklus in de wacht te slepen op de Antillen. Aruba, Curaçao en Sint Maarten willen met hulp van dit ziekenhuis hun gezondheidszorg verbeteren.
Slotervaart aast op megaklus Antillen

Richard Visser, minister van Volksgezondheid en Sport op Aruba: “Het Slotervaartziekenhuis is een privaat ziekenhuis dat heeft bewezen slagvaardig te kunnen optreden. Ze zijn efficiënter gaan werken door managementlagen ertussenuit te halen. Deze manier van werken past bij ons.”

Aruba heeft ruim 100.000 inwoners, Curaçao 133.000 en Sint Maarten 33.000. Alledrie zijn het landen met een status aparte binnen het Koninkrijk der Nederlanden met een eigen wetgeving. Volgens Visser moeten de eilanden nauwer met elkaar samenwerken om de zorg duurzamer te maken. Hij wil de zorg spreiden over de drie eilanden. Bijvoorbeeld cardiologie op het ene eiland en oncologie op het andere. Daarvoor is het nodig om de zorg op alle eilanden op hetzelfde nivo te brengen.

Stapsgewijs

Visser wil geen details van de overeenkomst bekend maken. Belangrijk op dit moment, zegt hij, is om snel overzicht te krijgen. Hij zegt het nog niet over het bedrag gehad te hebben dat het Slotervaartziekenhuis krijgt in ruil voor bewezen diensten. De samenwerking gaat stapsgewijs en is afhankelijk van de behoefte per eiland. Investeringen in ict en infrastructuur zijn dringend gewenst, maar ook hulp bij het wegwerken van wachtlijsten voor medisch specialistische zorg. Visser: “Op Aruba gaan wij het ziekenhuis uitbreiden en renoveren. Daarvoor is 150 miljoen Arubaanse gulden nodig. Ook de spoedeisende hulp moet snel beter worden. Ik zie Curaçao strugglen, daar is de gezondheidszorg nog beneden de maat. Het ontbreekt hen aan visie en richting. Ik zou daar nu onze patiënten niet naar toe willen sturen.”

Inspectie

De komende weken beslissen de politici op Aruba, Curaçao en Sint Maarten over de plannen. Op Curaçao is ophef ontstaan over het plan om de Inspectie voor de gezondheidszorg te laten reorganiseren door het Slotervaartziekenhuis. Dit zou reeds in de conceptovereenkomst zijn afgesproken. De inspecteurs hebben minister van Gezondheid, Jacinta Constancia een brandbrief gestuurd. De Curaçaose Inspectie is onderbemand en wordt belemmerd in haar onafhankelijk functioneren. Volgens dagblad Amigoe dringen de inspecteurs aan op samenwerking met de Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg. Zij wijzen de plannen voor samenwerking met het Slotervaartziekenhuis af, omdat een overheidsorgaan daarmee ondergeschikt wordt gemaakt aan een Nederlands ziekenhuis. Visser is het hiermee eens. “Ik heb ze aangeraden het niet te doen. Misschien kunnen ze nog samen een plan ontwikkelen maar daarmee moet het afgelopen zijn. De inspectie moet onafhankelijk blijven.” Even later laat Visser weten dat de inspectie inmiddels “van de kaart af is”.

Kritiek op bestuursvoorzitter

Een ander pijnpunt is de kritiek op de bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis. Op Curaçao gaan stemmen op om niet samen te werken met deze ‘crimineel’. Visser vindt dit volkomen irrelevant. “Het is een oud verhaal. Ik denk dat het misschien door Nederlanders op het eiland naar boven wordt gehaald om met modder te kunnen gooien. Wij dealen met het ziekenhuis en niet met de persoon van mevrouw Erbudak. Wij hebben iemand nodig die de mouwen opstroopt. Dat heb ik gezien in het Slotervaartziekenhuis.”

Het Slotervaartziekenhuis wil zelf niet reageren om “het politieke proces op de Antillen niet te verstoren”. Een woordvoerder bevestigt wel dat er een conceptovereenkomst ligt die al is getekend door het ziekenhuis. Als een van de andere partijen niet tekent, gaat de deal niet door. (Zorgvisie- Carina van Aartsen)

Lees ook

Amsterdam sleept Slotervaart voor rechter

Verzet tegen luxe afkickkliniek Curacao

Aantal abortussen Curacao te hoog

3 REACTIES

 1. Ik denk dat men met Erbudak het paard van Troye binnen haalt. Ik ken deze dame als onbetrouwbaar, rancuneus,narcistisch en één ding uit: geldelijk gewin.Ze heeft afgegeven op betaalde adviseurs maar ze gaat nu met wat ongefundeerde meningen over de gezondheidszorg Curacao ook haar zakken vullen.Antillen wees op uw hoede met deze Dame.

 2. Lees alle reacties
 3. Zorg is momenteel idd onder de maat, MAAR dhr. Visser is vergeten te zeggen dat er een nieuw ziekenhuis op Curacao komt! Dhr. Visser zet het neer alsof er alleen op Aruba geld wordt geinvesteerd in de zorg en uitbreiding van ziekenhuis en Curacao maar niks doet. In 2012 begint de bouw van een gloednieuw ziekenhuis op Curacao.. Dus ook op Curacao wordt er geinvesteerd in verbeterd gezondheidszorg!!

 4. Moeten de patiënten dan van het ene eiland naar het andere eiland vliegen??
  Nou dat wordt leuk als een van de weinige vliegmaatschappijen, DAE, net op het punt staat geen vluchten meer te kunnen maken wegens een dreigend faillissement.
  Je hebt daar niets aan eigen vervoer, tenzij je beschikt over een zeewaardig jacht.
  Ik hoop dat dit stuk, vervoer, ook meegenomen wordt in al die plannen.
  Beter iets van patiëntverzorging als niets meer op een eiland.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.