Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Slotervaartziekenhuis op rand faillissement’

Mark van Dorresteijn
Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis staat op de rand van een faillissement. Als de beslaglegging op de aandelen niet onmiddellijk wordt opgeheven is de continuïteit van het ziekenhuis in gevaar. Dit betoogden de advocaten van grootaandeelhouder Delta Onroerend Goed woensdag in een kort geding bij de rechtbank in Haarlem.

Voormalig-bestuursvoorzitter Aysel had beslag laten leggen op de ziekenhuisaandelen om te voorkomen dat de verkoop van het ziekenhuis aan zorgondernemer Loek Winter doorgaat. Die had met Delta, van de Beverwijkse familie Schram, overeenstemming bereikt voor de overname van het ziekenhuis. Erbudak en haar kinderen vochten de deal als minderheidsaandeelhouders aan.

Alternatief plan Erbudak

Zij voelden zich benadeeld omdat Delta via een aandelenemissie een lening van 5 miljoen euro aan Slotervaart had omgezet in aandelen. Het belang van de familie Erbudak verwaterde daardoor tot minder dan 1 procent. Bovendien vinden zij de prijs die Winter betaalt veel te laag. Erbudak betoogde met een internationaal gerenommeerde partij aan een alternatief plan te werken. Die partij zou met een veel hoger bod willen komen en bovendien willen investeren in het ziekenhuis.

Frustreren transactie

Volgens de advocaten van de erven Schram zijn gedaagden uitsluitend uit op het frustreren van de transactie. Zij wijzen er op dat de onafhankelijk bestuurder van de ziekenhuisvennootschappen volledig bevoegd was om te beslissen over de verkoop. Zij was daartoe door de Ondernemingskamer gemachtigd in een eerdere procedure voor het gerechtshof. Diezelfde Ondernemingskamer had overigens wel vraagtekens geplaatst bij de aandelenemissie.

Rechtmatig

De raadslieden van Delta stelden dat uit niets blijkt dat de aandelenemissie onrechtmatig is geweest. Ook is er niet te weinig betaald voor het Slotervaartziekenhuis, zeggen zij. ‘Afgezien dat Delta zelf natuurlijk ook geen belang heeft bij een te lage koopprijs, heeft de onafhankelijk bestuurder juist grondig onderzoek verricht naar de transactie.’

De rechter doet vrijdag 20 december uitspraak. (bron: ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.