Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SMO zet e-health in voor dak- en thuislozen

Mark van Dorresteijn
Stichting Maatschappelijke Opvang Breda gaat de e-healthdiensten van Minddistrict inzetten om dak- en thuislozen meer eigen regie te geven.
SMO zet e-health in voor dak- en thuislozen
Foto: ANP - Lex van Lieshout

‘De inzet van online hulpmiddelen biedt de mogelijkheid om begeleiding flexibel aan te bieden, juist op het moment dat een cliënt daar behoefte aan heeft in plaats van op het moment dat onze agenda dit toelaat,’ zegt Maria de Cock, staffunctionaris resultaatsturing. ‘De cliënt krijgt tegelijkertijd veel meer regie over het eigen zorgtraject.’

Pilot

Tijdens een pilot gaven cliënten aan het erg prettig te vinden om aan opdrachten te werken op het moment dat het hun uitkwam. Ook bleek dat het voor een aantal cliënten drempelverlagend werkte om problemen en moeilijkheden van zich af te schrijven in plaats van een face-to-facegesprek. Een van de begeleiders werd tijdens het project verrast: ‘Ik ken mijn cliënt al drie jaar, maar nu lees ik dingen over hem die ik helemaal niet wist en die wel heel waardevol zijn voor zijn herstel’.

Toekomst

‘We willen het komende jaar onderzoeken hoe de inzet van online hulp aansluit bij onze doelgroep,’ vertelt Maria de Cock. ‘We maken daarbij geen onderscheid tussen bijvoorbeeld ambulante cliënten en cliënten in onze woonvoorzieningen.’ SMO Breda begint met de inzet van een select aantal online modules die dicht bij de belevingswereld van de cliënten liggen. ‘De modules worden afwisselend ingezet als aanvulling op de face-to-facecontacten met cliënten.’

E-health

E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Berichten in het dossier e-health gaan bijvoorbeeld over videocontact met thuiszorgmedewerkers of telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.