Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sms vergroot therapietrouw van patiënten

Annelies Vermeulen
Patiënten die een herinnerings-sms’je krijgen als ze hun medicijnen vergeten, nemen zestien procent meer van hun medicijnen dan patiënten uit de controlegroep. Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL.
Sms vergroot therapietrouw van patiënten

Gemiddeld ligt de therapietrouw van patiënten tussen de veertig en zeventig procent, zo is bekend uit eerder onderzoek van het NIVEL. Dit project is een initiatief van Zilveren Kruis Achmea, Mediq Apotheken, Evalan en het NIVEL.

De patiënten werden in drie groepen van ongeveer vijftig patiënten verdeeld. Twee groepen kregen het medicijndoosje dat registreert wanneer het opengaat. Ging het doosje niet binnen de afgesproken tijd open, dan volgde in één groep een sms met een herinnering. De andere groep kreeg geen sms-herinneringen. De derde groep – zonder medicijndoosje – beantwoordde alleen twee vragenlijsten over hun therapietrouw.

Van de sms-groep nam gemiddeld zestien procent meer medicijnen dan de controlegroep. “Sommige mensen wilden zelfs de sms voor zijn”, vertelt NIVEL-onderzoeker Marcia Vervloet. “Bij de sms-groep is het innamepatroon ook veel regelmatiger. Ze namen hun medicijnen vaker op dezelfde tijd. Dat is bij bepaalde geneesmiddelen heel belangrijk.” (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Nieuwe ‘smart pill’ geeft arts informatie over medicijngebruik

Preventweb.nl zet slimme ICT in voor preventie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.