Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Softwareleveranciers: EMD onuitvoerbaar

MAARSSEN - De belangenvereniging van grote softwareleveranciers in de zorg OIZ waarschuwt dat het Elektronisch Medicatie Dossier (EMD) in de praktijk onuitvoerbaar zal zijn. De start van de uitrol begin 2007 is volgens de OIZ 'niet realistisch'. Ook voelt de OIZ zich door het ministerie van VWS 'volledig genegeerd'.

Een en ander blijkt uit een brief die de belangenvereniging medio juli aan het ministerie heeft gestuurd. De grieven concentreren zich op de gang van zaken rond de proof of concept van het EMD en Waarneemdossier Huisartsen (WDH). Door de test aan een relatief kleine partij te gunnen is negentig procent van de softwareleveranciers volgens de OIZ buiten spel gezet, waardoor het concept in de meeste zorginstellingen niet toepasbaar zal zijn. Bovendien gaat de test mank door onduidelijke, onvolledige specificaties en niet geteste software. Ook ontbreekt het volgens de OIZ aan een migratieplan, een duidelijke wettelijke verankering en een business case.

‘Rampzalige stagnatie’

Het ministerie van VWS wimpelt de kritiek weg. Volgens directeur-generaal Martin van Rijn heeft de OIZ uitvoerig kunnen meepraten over de gang van zaken en is er geen enkele reden om aan te nemen dat de invoering van het EMD c.q. WDH vertraging oploopt. Toch komt de kritiek op de invoering van het EMD en daarmee het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) niet uit de lucht vallen. Het Bestuurlijk ICT Overleg Zorgverleners (BIOZ) luidde al in het voorjaar de noodklok. Volgens de zorginstelling is er sprake van een ‘rampzalige stagnatie’ door gebrek aan regie. Vergelijkbare kritiek is er op de AWBZ-brede Zorgregistratie (AZR), waarvan de introductie gekenmerkt wordt door uitstel op uitstel. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.