Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SOS-arts eist schadevergoeding van NZa

Mark van Dorresteijn
SOS-arts gaat in actie tegen de ‘obstructies en vertragingstactieken’ van de NZa. Naast de lopende procedure over de aanvraag om ‘zorg op afroep’ aan te bieden buiten de basisverzekering, wil SOS-arts nu ook schadevergoeding.
SOS-arts eist schadevergoeding van NZa

Reden voor de actie is een nieuw standpunt van de NZa dat de dienst als innovatieproject alleen in de aanvullende zorg mag opereren. “Daarvoor is geen zorgverzekeraar nodig, dus dat betekent dat de SOS-arts eigenlijk in 2008 al had kunnen beginnen”, stelt Jan-Koen Sluijs, advocaat van SOS-arts. “We zijn onnodig vertraagd met alle gevolgen van dien. Daarom heb ik Arnold Verhoeven, oprichter van SOS-arts, in overweging meegegeven een schadevergoedingsactie in te stellen.”

Beleidsregel innovatie

SOS-arts diende in 2008 een aanvraag in om huisartsen beschikbaar te stellen voor huisbezoeken ook wanneer er geen medische noodzaak is. Een gedeelte wordt dan vergoed door de basisverzekering en de patiënt betaalt voor deze extra service een eigen bijdrage. De NZa wees dit voorlopig af, maar stelde wel dat SOS-arts kon starten binnen de beleidsregel Innovatie. Hiervoor was volgens de NZa minimaal één verzekeraar nodig. Verzekeraars stelden zich gezamenlijk op en lieten weten dat ze reguliere huisartsen al voor deze zorg betalen en niet twee keer voor dezelfde zorg willen betalen.

Twee jaar tegengehouden

Verzekeraar DSW/Stad Holland verklaarde zich bereid om te participeren binnen de beleidsregel innovatie. Sluijs: “Vervolgens komt de NZa met de mededeling dat ze deze aanvraag beschouwt als een innovatieaanvraag voor aanvullende zorg. Dat zou betekenen dat we in 2008 al hadden kunnen starten omdat voor de aanvullende zorg helemaal geen verzekeraar nodig is. Zodoende is de SOS-arts door de NZa dus twee jaar tegengehouden. Ze hadden dit zelf ook moeten weten.”

Rechtszaak

SOS-arts houdt zich keurig aan de regels, vervolgt de advocaat. “We zijn echt geen bloemen aan het plukken aan de rand van het ravijn. Het lijkt erop dat de NZa net zo lang doorgaat tot mijn cliënt de fut niet meer heeft om door te gaan. Begin december start de rechtszaak die moet uitwijzen of SOS-arts aanvullende zorg mag leveren buiten verzekeraars om. De uitspraak wordt verwacht rond eind december of begin januari. We blijven in ieder geval hoopvol gestemd.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Voorlopig geen NZa-tarief voor SOS-arts

SOS-arts klaagt NZa aan

SOS-arts vandaag van start voor bedrijven

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.