Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

SP: Geen pret-echo’s in ziekenhuizen

Mark van Dorresteijn
Wanneer zwangere vrouwen een pret-echo willen, dan moeten zij deze laten maken bij een commerciële kliniek of andere instelling. Dat vindt de SP.
SP: Geen pret-echo’s in ziekenhuizen

De partij reageert daarmee op het Admiraal De Ruyter-ziekenhuis (ADRZ) in Vlissingen dat commerciële pret-echo’s aanbiedt. “Een ziekenhuis moet zich uitsluitend bezighouden met zorg”, aldus Nine Kooiman van de SP. Het ziekenhuis haalt er jaarlijks zo’n 15.000 euro mee binnen, die bij de algemene middelen worden gevoegd. “Als dat nodig is, is er iets goed mis”, aldus Kooiman. “Dat is als een school die extra lessen zou moeten geven om het hoofd boven water te houden.”

Commercie

Minister Schippers van VWS heeft geen moeite met pret-echo’s in een gewoon ziekenhuis, zegt ze, als die maar niet van publiek geld worden betaald. Kooiman blijft er zwaar aan tillen. Ze vindt het principieel onjuist dat publiek gefinancierde instellingen hun positie gebruiken voor commerciële doelen. Ook is ze bang dat de patiënt gaat twijfelen of een aanbod medisch noodzakelijk is of slechts wordt gedaan uit oogpunt van commercie.

Extra dienstverlening

Schippers ziet geen enkele aanleiding in te grijpen, meldde ze woensdag. Wel moet het ziekenhuis heel duidelijk maken of een aanbod noodzakelijk is of alleen maar voor die pret. Als het dat doet, lijdt zijn gezag er heus niet onder, schat de bewindsvrouw. “Integendeel, sommige zwangere vrouwen zullen deze extra dienstverlening juist op prijs stellen.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Moeder-baby-units Sint Lucas Andreas staan leeg

Acupunctuur verhelpt stuitligging baby

Medisch dossier op USB-stick voor zwangeren

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.