Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

SP leidt verzet tegen sluiting SEH-Zevenaar

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Bijna 1.600 mensen hebben een petitie van de lokale SP tegen de voorgenomen sluiting van de spoedeisende hulp (SEH) in Zevenaar ondertekend. Dat meldt De Gelderlander.
SP leidt verzet tegen sluiting SEH-Zevenaar

Rijnstate Ziekenhuis heeft eind juni besloten om de SEH in Zevenaar vanaf 1 september alleen nog overdag open te houden. Mensen die ’s nachts – en in de weekenden ook ’s avonds – acute zorg nodig hebben, moeten uitwijken naar Rijnstate in Arnhem.

SEH-arts verhoogt kwaliteit

De raad van bestuur en de medische staf van Rijnstate hebben dit besluit genomen, omdat ze er niet in slagen om buiten kantooruren de SEH te bemannen met voldoende spoedeisendehulpartsen (SEH-artsen). Het werken met SEH-artsen ziet Rijnstate als belangrijke voorwaarde om de kwaliteit van de SEH-zorg te verhogen. Deze artsen zijn er speciaal voor opgeleid om de juiste beslissingen te nemen in de eerste cruciale minuten. In Arnhem zijn er al zeven dagen in de week 24 uur per dag SEH-artsen aanwezig. De SEH in Zevenaar wordt, net zoals nog steeds in veel ziekenhuizen elders in het land, bemand door arts-assistenten. Deze artsen in opleiding behandelen de binnengekomen patiënten en roepen de hulp in van de juiste specialist. Met de aanstelling van één SEH-arts in Zevenaar vanaf 1 september zal deze beoordeling in handen komen van een speciaal daarvoor opgeleide arts.

Actie SP

De lokale SP meent echter dat het Zevenaarse ziekenhuis met de nachtelijke sluiting aan kwaliteit inboet. In een brief aan de raad van bestuur eind juni vroeg de SP tevergeefs het besluit ongedaan te maken. Daarop zijn de SP-afdelingen van Duiven, Westervoort en Zevenaar tot de actie overgegaan. Mensen die tegen de voorgenomen sluiting in de nachtelijke uren zijn, kunnen een digitale handtekening zetten. Dat hebben inmiddels circa 1600 mensen gedaan, meldt De Gelderlander.

Schippers grijpt niet in

Minister Edith Schippers van VWS gaat niet ingrijpen om de SEH in Zevenaar 24 uur per dag open te houden. Dat schreef zij in antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Henk van Gerven. Als minister is zij verantwoordelijk voor de normtijd dat een patiënt binnen 45 minuten op een SEH is. Die normtijd is in Zevenaar niet in het geding, dus mag het ziekenhuis haar gang gaan, aldus Schippers. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Aantal volledige SEH;s met ruim eenderde afgenomen

‘Halveren SEH’s wel degelijk nadeling’SEH

Bontje wil aanbesteding SEH’s

2 REACTIES

  1. Heeft iemand zich in deze discussie afgevraagd wat de kwaliteit van zorg is wanneer je midden in de nacht door een net afgestudeerde arts-assistent wordt opgevangen? Ik heb zelf op die manier gewerkt op de SEH en was tevens verantwoordelijk voor een heel ziekenhuis in de nacht. En vindt het nog steeds onverantwoordelijk om dit op de schouders van één (jonge) arts te leggen.

  2. Lees alle reacties
  3. Begrijpelijk dat men het liefst wil dat alle ziekenhuizen beschikken over een SEH. Maar kijk nu eens naar de realiteit. Maar liefst 4 Ziekenhuizen in een radius van 30kilometer met een eigen SEH. En dan reken ik het ziekenhuis van Emmerich nog niet eens mee. Is dit nu echt noodzakelijk vraag ik u?
    Daarbij komt dat we allemaal bezig zijn met efficienter werken en dat moet ook doorklinken bij de ziekenhuizen. Of moet het dan echt zo blijven dat er gespecialiseerde SEHartsen in Zevenaar zitten te wachten op patienten omdat er feitelijk weinig mensen gebruik maken van de SEH?
    Wanneer er spoedeisende hulp nodig is, kan de ambulance binnen een half uur in Arnhem zijn. Zelfs wanneer er een file staat op de A12..de oplossing die daarvoor is gevonden heet de vluchtstrook.
    Is al deze comotie nu echt noodzakelijk, of wederom een goedkope manier om zieltjes te winnen?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.