Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SP: Zorgpersoneel fors minder plezier in werk

Mark van Dorresteijn
Ruim de helft van het zorgpersoneel in de gehandicapten en verpleeghuiszorg heeft de afgelopen jaren fors minder plezier in het werk gekregen. Dat stelt de SP na een enquête onder meer dan 11.000 medewerkers in de zorg.

“Staatssecretaris Bussemaker zit nog steeds in de ontkenningsfase, maar als we niet uitkijken loopt de zorg leeg”, SP-Kamerlid Renske Leijten. “Teveel regels, teveel bureaucratie, teveel werk te weinig handen aan het bed, en vooral een ergernis van teruglopende kwaliteit van de zorg, maken dat bijna één op de vijf mensen in de zorg denkt aan afhaken.”

Resultaten enquête

De SP heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan onder medewerkers in de gehandicaptenzorg en de ouderenzorg. De enquête werd ingevuld door 4.600 mensen in de gehandicaptenzorg. Op de vraag of het plezier in de afgelopen jaren is toegenomen, geeft 49 procent aan dat ze het met de vraag oneens zijn. Van de 6.600 respondenten bij het personeel in de ouderenzorg geeft 55 procent aan dat zij minder plezier in het werk hebben. In totaal zegt 53 procent van de respondenten dat het plezier in het werk afneemt. Maar 15 procent ziet het plezier in het werk toenemen.

Verdwenen plezier

In beide sectoren van de langdurige zorg geeft het personeel met hoge cijfers aan dat zij collega’s zien vertrekken omdat zij geen plezier meer hadden in het werk: 72 procent. Eén op de vijf mensen die de enquête hebben ingevuld overweegt zelf ander werk te zoeken. De redenen van de afname van het plezier zijn divers. Tweederde van de mensen geeft aan dat het komt door de toegenomen werkdruk. De toegenomen bureaucratie is ook een veel genoemde reden: 52 procent. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Verpleegkundigen ontevreden over werkvloer

Financiële positie ouderenzorg fors verslechterd

Geldzorgen dreigen voor gehandicaptenzorg

‘Minder administratieve lasten in de zorg’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.