Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Speciale zorg voor jeugd loopt vast’

Veel jeugdigen die speciale zorg nodig hebben, krijgen deze niet op tijd in de juiste vorm. Het zorgaanbod sluit niet aan op de zorgvraag omdat provincies en zorgkantoren onvoldoende zorg inkopen die is afgestemd op wat de jeugdige nodig heeft.
‘Speciale zorg voor jeugd loopt vast’

Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een onderzoek naar jeugdigen met een lichte verstandelijke handicap en/of psychi(atr)ische problemen.

Van de 4 miljoen jongeren in 2006 heeft naar schatting 6 procent (200.000) tussen 0 en 23 jaar psychische problemen. Van deze groep zijn 80.000 in zorg en 18.600 wachten op zorg. Ongeveer 9 procent van de jeugd heeft een lichte verstandelijke handicap en is beperkt sociaal redzaam (350.000). Van deze groep zitten 6.000 in zorg, terwijl 1500 van hen wachten.

Verkeerde plaats

“Naast deze wachtlijsten zitten binnen de zorg ook veel jongeren op de verkeerde behandelplaats”, zegt woordvoerder van de Algemene Rekenkamer. Dit komt deels omdat deze jeugdigen gebaat zijn bij multidisciplinaire aanpak van problemen, waarin elementen van orthopedagogische hulp, geestelijke gezondheidszorg en opgroei- en opvoedhulp zijn opgenomen. In de praktijk is het combineren van deze elementen moeizaam, omdat de wetten (AWBZ en Wjz) verschillen op punten zoals indicatie, aanvaardbare wachttijden, zorgbemiddeling en financiering. De benodigde samenwerking tussen de betrokken partijen is ingewikkeld door de verschillende wetten en er is op regionaal niveau gebrek aan overkoepelende regie.

Verkeerde inkoop

“Veel jongeren zitten op de verkeerde plek en stromen niet door, waardoor er wachtlijsten ontstaan”, zegt woordvoerder Etienne Buijs. “De kern van het probleem is dat het zorgaanbod niet goed aansluit bij de zorgbehoefte.” De zorgbehoefte verandert bijvoorbeeld wanneer een jeugdige een ander type zorg nodig heeft, maar ook wanneer de jeugdige, doordat hij ouder wordt, in aanmerking komt voor zorg voor volwassenen. Voor de nodige doorstroming moet er dus voldoende zorg als vervolg beschikbaar zijn. Deze goede vervolgzorg voor jeugdigen ontbreekt op veel plaatsen en daardoor stokt de doorstroming zowel binnen de jeugdzorg als naar de zorg voor volwassenen.

Geen aansluiting

“Doordat het zorgaanbod dat wordt ingekocht door zorgkantoren en provincies onvoldoende aansluit op de zorgvraag van de jeugd en ontwikkelingen rondom de jeugd, gaat het mis. Pas als er ergens wachtlijsten ontstaan wordt meer zorg ingekocht”, zegt Buijs. “Maar dan is het te laat en zitten er al jongeren vast op de verkeerde plaatsen”.(Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Bekijk hier de brief van de Algemene Rekenkamer naar de Tweede Kamer

Links

Bekijk alle stukken van de Algemene Rekenkamer over dit onderwerp

Jeugdmanagers vormen ‘Gideonsbende’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.