Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Specialist kan doelmatiger medicijnen voorschrijven

Redacteur KinderopvangTotaal
De patiëntveiligheid en de kwaliteit van de zorg worden verbeterd door het voorschrijfgedrag van specialisten onderling te vergelijken en aan te passen. Het is onderdeel van nieuw kwaliteitsbeleid, opgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Poliklinische Farmacie en zorgverzekeraar Achmea.
Specialist kan doelmatiger medicijnen voorschrijven

Het nieuwe kwaliteitsbeleid is ontwikkeld voor poliklinische apotheken. Doelmatig voorschrijven van medicijnen in ziekenhuizen staat centraal. ‘Dankzij de korte lijnen tussen specialist en poliklinisch apotheker kunnen er gemakkelijk afspraken gemaakt worden over doelmatig geneesmiddelgebruik op de polikliniek’, aldus Kristie Oostrom, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Poliklinische Farmacie (NVPF).

Voorschrijfgedrag

Onderdeel van het kwaliteitsbeleid is de mogelijkheid om ziekenhuizen en specialisten onderling te vergelijken op voorschrijfgedrag. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft hiervoor in samenwerking met de Orde van Medisch Specialisten (OMS) indicatoren ontwikkeld. Marjolein Verstappen, directeur Zorginkoop bij Achmea: ‘Veel medicijnen worden voorgeschreven in ziekenhuizen. Dit initiatief sluit aan bij de campagne “Kwaliteit is ook doelmatigheid: schrijf bewust voor”, die de Orde van Medisch specialisten eerder dit jaar heeft gelanceerd.’

Inzicht

Verstappen: ‘We geven de zorgverlener inzichten die tot nu toe niet beschikbaar waren. Medisch specialisten krijgen informatie over zichzelf, maar ook van collega’s in het land. Zo ondersteunen we hen bij het maken van de juiste keuze. Uit ervaring met onder andere huisartsen weten we dat hierdoor de kwaliteit van de zorg verbetert.’

veiligheid, kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg

Met de doelmatiger voorschrijven kunnen poliklinische apothekers een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid, kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg aan hun patiënten, vinden de NVPF en Achmea. ‘Met uiteraard een belangrijke rol voor de medisch specialisten. Zij bepalen niet alleen het medicijngebruik in het ziekenhuis, maar ook het medicijngebruik op de polikliniek en daarbuiten.’ (Zorgvisie – ANP / foto: ANP)

lees meer

Een op de vijf ouderen krijgt verkeerd medicijn

‘Boete voor farmaceuten bij te dure medicijnen’

‘Schippers gaat onderhandelen met medicijnproducenten’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.