Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Specialist moet meer samenwerken met psychiater

Mark van Dorresteijn
Collega-specialisten en huisartsen moeten meer samenwerken met psychiaters. Dat zei psychiater en hoogleraar Adriaan Honig tijdens zijn oratie op 4 juni.
Specialist moet meer samenwerken met psychiater

Honig bezet op voordracht van het Amsterdamse Sint Lucas Andreas Ziekenhuis als eerste de leerstoel ziekenhuispsychiatrie in het VU medisch centrum. Hij onderzoekt de samenhang tussen lichaam en geest. Volgens de hoogleraar vallen mensen met zowel een psychiatrische als een lichamelijke aandoening nu tussen wal en schip.

Slechtere prognose

Somatische ziekten en psychische stoornissen komen vaak samen voor. Dat gaat gepaard met een slechtere prognose van zowel de lichamelijke als de psychische stoornis. Honig: “Psychiatrische stoornissen zijn een risicofactor voor het verloop van lichamelijke aandoeningen. Zo hebben mensen die een hartinfarct krijgen en daarbij ook depressief zijn een drie keer zo hoge kans om te overlijden dan mensen met een hartinfarct die niet depressief zijn”.

Meer intensieve behandelplaatsen

Honig pleit voor meer intensieve behandelplaatsen voor patiënten met comorbiditeit en meer leerstoelen ziekenhuispsychiatrie, zeker in opleidingsziekenhuizen. Psychiatrische consulten in een algemeen ziekenhuis gebeuren nog te vaak door een psychiater die niet aan het ziekenhuis verbonden is en daarmee ook onvoldoende zichtbaar is voor somatische specialisten. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Psychiaters willen van de indicatiestelling in ggz af

Rechter schort dbc-systeem psychiaters niet op

Klink past uurtarief psychiaters niet aan

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.