Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Specialisten folderen in eigen ziekenhuis

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
In 64 ziekenhuizen delen de medisch specialisten folders uit aan hun patiënten om steun te verwerven in hun strijd tegen de nieuwste bezuinigingsplannen. Zij noemen hun actie ‘De Nationale Zorgenquête’.
Specialisten folderen in eigen ziekenhuis

De enquête is een gezamenlijk project van de Orde van Medisch Specialisten en de Stichting Bezorgd.

Verkeerde planning

De folderactie zou eerst tot 1 mei duren, maar is met een maand verlengd. Men had zich verkeken op de logistiek, legt woordvoerder Saskia van Kleef van de Orde van Medisch Specialisten uit. “Onze bedoeling was om de derde en vierde week van april te enquêteren, maar het bleek lastig om dat zo snel te organiseren. Per ziekenhuis moest een contactpersoon worden aangewezen.” Ondanks de korte looptijd zouden er toch al een kleine duizend reacties van patiënten binnen zijn.

Zachte actie

Patiënten worden in een folder met de titel ‘Uw specialist wil uw diagnose’ opgeroepen om thuis online een enquête in te vullen. Daarin kunnen zij hun mening geven over de kwaliteit van de Nederlandse medisch-specialistische zorg. Wie dat wil, kan na het invullen nadere informatie krijgen, over bijvoorbeeld de gevolgen die naderende bezuinigingen hebben voor de ziekenhuiszorg. Het gaat om een ‘zachte, patiëntvriendelijke actie’, zegt de Orde. Over eventuele vervolgacties wil de woordvoerder niets kwijt. Hardere acties staan voorlopig niet op het programma vanwege de juridische implicaties die daar aan vast zitten. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Links:

Klink wil specialisten budgetteren

Specialisten spannen rechtszaak aan tegen staat

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. klink is gek laat hij zelf maar inleveren de specialisten dragen ook een hele verantwoording denk daar maar eens aan de ministers willen overal op bezuinigen dat kan niet hij wil alleen maar een wit voetje halen voor zijn opvolger en dat voor een recht zaak gaan ik wens jullie veel sterkte toe

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.