Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Specialisten stellen acties voorlopig uit

Mark van Dorresteijn
De medisch specialisten gaan op korte termijn geen actie voeren tegen de voorgenomen bezuinigingen van minister Ab Klink van VWS. Op de achtergrond bereiden zij wel protesten voor. Dat blijkt uit de algemene ledenvergadering van de Orde van Medisch Specialisten gisterenavond.
Specialisten stellen acties voorlopig uit

De Orde wil eerst inzicht in het cijfermateriaal van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hebben. “Als duidelijk is waar en hoeveel is overschreden, kan gedifferentieerd worden gekort”, stelt de Orde. De specialisten verwachten echter dat uit het cijfermateriaal blijkt dat de bezuinigingen niet op juiste gegevens zijn gestoeld en daarmee van de baan zijn.

Actiecomités

Als de cijfers helder zijn en de minister besluit boven de overschrijding alsnog extra te korten, zal er actie gevoerd gaan worden. Besloten is plaatselijke actiecomités te formeren, die centraal aangestuurd gaan worden. Deze acties zijn in voorbereiding. De specialisten streven hierbij naar zo min mogelijk overlast voor patiënten.

Om tafel met de NZa

De orde heeft ook geprobeerd via de rechter de bezuinigingen ongedaan te krijgen. Dat is niet gelukt. De rechter stelde Klink vorige week in het gelijk, omdat het algemeen belang zwaarder weegt dan die van de medici. Wel plaatste de rechter vraagtekens bij het cijfermateriaal en stelde voor om met de NZa om tafel te gaan. Dat gebeurt volgende week. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Klink mag bezuinigen op specialisten

Specialisten zinspelen op acties

Klink kort medisch specialisten met 512 miljoen

NZa wil macht specialisten aanpakken

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.