Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bravis organiseert spoedbedden kwetsbare ouderen

Het Bravis ziekenhuis en de zorginstellingen Groenhuysen en tanteLouise zijn het eens over het opzetten van twee afdelingen met spoedbedden voor de tijdelijke opvang van kwetsbare ouderen. Dat meldt dagblad BN De Stem.
bedden400.jpg

Door vergrijzing en het langer thuis wonen van ouderen komt het vaak voor dat ouderen op de Spoedeisende Hulp van het Bravis ziekenhuis belanden. Maar het ziekenhuis is voor hen lang niet altijd de beste plek. Met het organiseren van spoedzorg willen de drie partijen dit probleem ondervangen. Er komen tien spoedbedden bij Weihoek in Roosendaal, het Regionaal Behandel Centrum van Groenhuysen dat in directe verbinding staat met Bravis ziekenhuis. In Bergen op Zoom gaat het om ongeveer zes bedden die aangehaakt worden bij het Centrum voor Geriatrische Revalidatie (CGR) van tanteLouise. Dat is evenals Weihoek bij Bravis gevestigd.

Risico
Bravis-bestuurder Janneke van Vliet zegt in BN De Stem: ‘Het gaat vaak om heel kwetsbare ouderen die tijdelijk niet meer in staat zijn om naar huis terug te keren, maar die ook niet in het ziekenhuis horen. Veel ouderen komen slechter het ziekenhuis uit dan dat ze binnengebracht zijn. Ze lopen in het ziekenhuis namelijk een groter risico op infecties. Bovendien is de natuurlijke reactie van ziekenhuispersoneel om een gezondheidsonderzoek te starten. Wij willen mensen beter maken, dus wordt er gestart met bijvoorbeeld bloed prikken en ander diagnostisch onderzoek zoals een hartfilmpje. Op het moment dat de ouderen binnen komen, missen we bovendien vaak relevante informatie over de patiënt. Wil hij of zij wel gereanimeerd worden? Met welke aandoeningen hebben we precies te maken?’

Tijdelijke opvang
De zogeheten TOKO-bedden (Tijdelijke Opvang Kwetsbare Ouderen) geven letterlijk en figuurlijk de ruimte om na te gaan wat het beste is voor de patiënt. Misschien dat hij met aanvullende thuiszorg toch terug kan naar de eigen woning. Maar het kan ook zijn dat er opname nodig is in een verpleeginrichting. Met de TOKO-bedden is het niet meer nodig om kwetsbare ouderen die geen medisch specialistische zorg nodig hebben in Bravis te houden.

Maximaal twee weken
Groenhuysen en tanteLouise kiezen voor een eigen invulling. De tien bedden bij Weihoek zijn volgens bestuurder Marjolein de Jong niet alleen bedoeld voor ouderen die op de Spoedeisende Hulp belanden. Opname kan ook rechtstreeks vanuit de thuissituatie. Verblijf op de spoedzorg is maximaal twee weken.

Dossier Patiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.