Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Spoeddebat ziekenhuis Walcheren levert weinig op

Het spoeddebat dat de Tweede Kamer vanmiddag hield over het verdwijnen van de klinische verloskunde in ziekenhuis Walcheren, heeft weinig opgeleverd.

Minister Klink wilde niet ingrijpen in de beslissing van de Zeeuwse ziekenhuizen om de bevallingszorg te concentreren in de Oosterscheldeziekenhuizen in Goes. Verschillende partijen drongen hierop aan. SP, VVD en GroenLinks dienden een motie in waarin zij de regering vragen om op korte termijn te onderzoeken of de klinische verloskunde in het ziekenhuis in Vlissingen weer kan worden geopend. De PVV vindt onderzoek niet nodig en wil dat deze locatie nu al weer open gaat voor bevallingen.

Onhaalbaar

Klink is van mening dat een visitatierapport gynaecologie en een Inspectierapport voldoende aantonen dat concentratie van de bevallingszorg in Goes de enige mogelijkheid is om kwalitatief goede zorg te blijven leveren. Het openhouden van twee locaties met een maatschap van drie gynaecologen is onhaalbaar.

Ambulancepost

Wel herhaalde Klink zijn voornemen om zo snel mogelijk een ambulancepost te openen in de kop van Walcheren specifiek voor de klinische verloskunde. Het streven is om dit in anderhalve maand te hebben geregeld. De minister zegde toe om wekelijks de voortgang te zullen controleren. Klink denkt dat hiermee de bereikbaarheidsnorm van 45 minuten is te garanderen waardoor thuisbevallingen mogelijk blijven.

Onderzoek bestuursvormen

Tijdens het debat spraken parlementariërs hun zorgen uit over ziekenhuisfusies in het algemeen en de fusie van beide Zeeuwse ziekenhuizen waarvoor de NMa nog steeds geen toestemming heeft verleend. Klink toonde zich voorstander van regionale keuzevrijheid en zei veel te zien in verlaging van de fusiedrempel van vijftig naar dertig procent.

Ook beloofde hij een onderzoek in te stellen naar (nieuwe) bestuursvormen van ziekenhuizen en de voor en nadelen daarvan.

Snelwegbaby

Aanleiding van het spoeddebat was de geboorte van de ‘snelwegbaby’. Een aanstaande moeder uit Vlissingen kon het ziekenhuis in Goes niet snel genoeg bereiken en beviel in haar auto langs de A58 van een jongetje. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Klink wil snel een ambulancepost op Walcheren

Vrouw bevalt op weg naar ziekenhuis Goes

Kamer houdt vast aan zorgfusietoets

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.