Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Spreekuurafdeling in ziekenhuis kan goedkoper

Redactie Zorgvisie
MAARSSEN - Spreekuurafdelingen in ziekenhuizen kunnen efficiënter en goedkoper worden gebruikt. Dit blijkt uit een rapport dat bureau Veldhoen & Company in opdracht van het Bouwcollege heeft opgesteld.

De belangrijkste elementen uit ‘Het Ziekenhuis van de toekomstontwikkelingen in het spreekuurcentrum’, zijn onder meer een centrale afsprakenplanning en een gelijkmatige benutting van de werkweek. De onderzoekers bevelen ook standaardisatie van de spreek- c.q. onderzoekkamers aan. Hierdoor is het makkelijker om spreekkamers flexibel te gebruiken. Dit betekent dat specialisten en assistenten geen eigen spreekkamer meer hebben. De patiënt blijft tijdens zijn bezoek aan de polikliniek in dezelfde kamer, de zorgverleners komen naar hem toe.

Scheiding van spreekkamers

Veldhoen & Company adviseert ook een logischer ruimtelijke scheiding van spreekkamers, frontoffice en backoffice. Volgens het Bouwcollege kunnen de aanpassingen een ruimtebesparing van 10 tot 30 procent opleveren ten opzichte van de traditionele spreekuuromgeving. Ziekenhuizen moeten dan wel ICT-voorzieningen adequaat toepassen en het werk binnen alle geledingen van het ziekenhuis anders organiseren.

Hoogervorst

Het rapport is aan minister Hoogervorst aangeboden met de aanbeveling om de bevindingen in het SnellerBeter-programma op de te nemen. (ZorgVisie)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.