Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

St Radboud spoort maagzweer op in adem

Mark van Dorresteijn
Het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen gaat proberen maag- en leverkwalen op te sporen in de adem van patiënten. Dat gebeurt met een apparaat dat speciaal voor dit doel is ontwikkeld, zo heeft het ziekenhuis bekendgemaakt.
St Radboud spoort maagzweer op in adem

Het apparaat meet zeer kleine hoeveelheden ammoniak die worden uitgeademd. Zo kan een infectie van de maag met helicobacter pylori worden opgespoord. Ammoniak is een typisch bijproduct van deze bacterie. Infecties met deze bacterie kunnen leiden tot maagklachten en maagzweren. De test kan ook een gestoorde stofwisseling in de lever aan het licht brengen.

Tijdrovend

Het project bij UMC St Radboud moet ook leiden tot de ontwikkeling van een handzaam apparaat voor huisartsen. Dat zou veel geld kunnen besparen omdat door de ademtest tijdrovende en kostbare onderzoeken achterwege kunnen blijven.

Kosten

Het project kost 1,5 miljoen euro. Het ministerie van Economische Zaken en de provincies Gelderland en Overijssel dragen bij in de kosten. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Radboud betaalt studie verpleegkundigen

St Radboud onderzoekt Gezondheid 2.0

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.