Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Staatssecretaris doof voor zorgen GGZ Nederland’

De staatssecretaris van VWS, Marlies Veldhuijzen van Zanten, wil tot nu toe niet luisteren naar de zorgen en vragen die GGZ Nederland heeft over het bestuursakkoord tussen gemeenten en het Rijk. Dat zegt voorzitter Marleen Barth van GGZ Nederland in een interview met vakblad Psy.
‘Staatssecretaris doof voor zorgen GGZ Nederland’

GGZ Nederland is zeer bezorgd over de gevolgen van het bestuursakkoord over de overheveling van zorgtaken van Rijk naar gemeenten en provincies. Door de bezuinigingen op de sociale werkvoorziening en Wajong dreigen volgens de koepel duizenden langdurig psychiatrische patiënten hun werk kwijt te raken. Voor de geestelijke gezondheidszorg gaat het om de jeugd-ggz, de begeleiding en dagbesteding uit de AWBZ en de nieuwe regeling Werken naar vermogen, waarin de bijstand (WWB/WIJ), de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) en de uitkering voor jong-gehandicapten (Wajong) opgaan.

Schotten

Barth praat in het artikel over een groot aantal problemen rondom het Bestuursakkoord. Naast duizenden werkelozen heeft het akkoord tot gevolg dat er bij lokale overheden nog meer schotten ontstaan, bijvoorbeeld tussen jeugd-ggz en volwassenen-ggz. Antwoorden over hoe deze problemen te lijf te gaan, krijgt Barth niet. “Meerdere malen hebben wij om overleg gevraagd, maar ze blijft weigeren om met ons te praten. Gelukkig zijn de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de vier grote steden in de G4 en de kleinere gemeenten in de G32 daartoe wel bereid.”

Niet akkoord

Over de precieze uitwerking van het bestuursakkoord is volgens GGZ Nederland nog niet het laatste woord gezegd. De VNG moet haar achterban nog raadplegen over het bestuursakkoord – dat gebeurt tijdens haar ledenvergadering begin juni – en de vier grote steden en Eindhoven, hebben al gezegd er niet mee akkoord te gaan, aldus Barth: “En zelfs als de achterban van de VNG ermee akkoord gaat, zullen nog veel wetten aangepast moeten worden. Daarvoor zullen wij toch geraadpleegd moeten worden.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Concept-bestuursakkoord VNG ligt op tafel

Marleen Barth voert PvdA-lijst Senaat aan

CG-Raad hekelt concept-akkoord VNG

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Marleen Barth moet niet mopperen en de hand in eigen boezen steken; ze is zélf doof voor haar eigen achterban en hoofdverprutster van de Privacy van de patiënt en het medisch beroepsgeheim bij GGZ Nederland. Dus als ze zich niet serieus genomen voelt door de politiek….begin bij u zelve.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.