Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Staatssecretaris zoekt naar oplossingen scheiden wonen en zorg

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) gaat samen met het veld zoeken naar oplossingen voor specifieke doelgroepen die in de knel komen vanwege de kordate invoering van scheiden wonen en zorg. Dat zei de staatssecretaris in een gesprek met Zorgvisie.
Staatssecretaris zoekt naar oplossingen scheiden wonen en zorg

‘Ik wil uitzoeken wat de versnelde invoering van het scheiden van wonen en zorg precies voor effect heeft op verschillende doelgroepen’, zegt Veldhuijzen van Zanten. ‘Dit wil ik samen met het veld doen zodat ik een goed beeld krijg van waar eventuele knelpunten zitten.’

ActiZ

Gisteren werd in de Tweede Kamer gesproken over het afschaffen van zorgzwaartepakketten (ZZP’s) 1, 2 en 3 in 2013. In een brandbrief luiden brancheorganisaties ActiZ en Aedes de noodklok over de maatregel. Zij schrijven: ‘Met het voornemen van de demissionaire regering om ZZP 1 t/m 3 af te schaffen, raken mensen met een relatief lage zorgzwaarte deze samenhangende zorg kwijt. In 2011 kregen 30.000 mensen een indicatie voor ZZP 3: dat zijn mensen die intensieve zorg nodig hebben. Woningcorporaties, zorgaanbieders en gemeenten zijn op dit moment al druk bezig met een samenhangend aanbod van wonen, zorg en welzijn voor deze mensen thuis, maar hebben meer tijd nodig om dit op een goede manier in te vullen en voldoende aanbod te creëren. Ook zullen mensen met een zorgvraag zelf een groter beroep moeten gaan doen op mantelzorgers en vrijwilligers. En dat is niet voor iedereen even makkelijk.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Gehandicapten verliezen veilige woonplek

Senioren vrezen versnelde invoering scheiden wonen en zorg

Kuduz-coalitie trekt scheiden wonen en zorg naar voren

10 REACTIES

 1. Deze zeeeeeer deskundige staatssecretaris kan voor een familie met kinderen wel even een standaard-voorbeeld-uren-dagindeling laten maken door haar overijverige en zeeeeer deskundige ambtenaren .Toch??
  Dan wordt eindelijk duidelijk in welke levensstijl en profiel de overheid zijn onderdanen wenst te persen , betreffende opvoeding en verzorging van de (ADHD ?) kinderen en partner, mantelzorg voor de ouder(s) en vrienden ,vrijwilligerswerk voor school en vereniging,
  huishoudelijke activiteiten
  , eigen geestelijke en lichamelijke ontwikkelijking. O ja, niet te vergeten tenslotte ,hoeveel tijd mag het werk en de inkomensverwerving nog kosten evenals de benodigde ??recuperatie .

 2. Lees alle reacties
 3. Scheiden van wonen en zorg een thema dat ook eind 90er jaren actueel was. Onder het mom van verbetering van kwaliteit van leven worden deze bezuinigingen er doorgedrukt. Problemen die zich voor kunnen doen bij mensen die al jaren lang van de directe gang van zaken in het maatschappelijk verkeer verstoten zijn geweestworden niet of nauwelijks aandacht aan besteed. Zij worden koud in de maatschappij terug geplaatst. Natuurlijk kan het best en het is ook goed mogelijk dat deze bezuiniging als bijwerking heeft dat de kwaliteit van leven beter wordt. Maar dan alleen met een goede maatschappelijke begeleiding,en ondersteuning. De meeste cliënten weten nog niet hoe ze per bank of met internet bankieren hun huur moeten betalen en het aflsuiten van de nodige verzekeringen hebben ze helmaal nog nooit van gehoord Vaak wordt dan gekozen om deze mensen maar onder bewind te plaatsen. Naast het feit dat ik nog niet een goede bewinvoerder ben tegengekomen is het effect van de bezuiniging natuurlijk ook genivileerd door de extra aanpraak die daardoor op de bijzonder bijstand moet worden gemaakt. Er zijn maar weinig zorgaanbieders die zich realiseren wat er nodig is om hun cliënten zelfstandiger te laten wonen. En dat dit niet zonder risco’s is bewees de vorig move op dit gebied wel het aantal zelfdodingen onder betrokkenen steeg explosief.

 4. Misschien moet VWS (en Veldhuijzen van Zanten)vantevoren eens nadenken over wat de gevolgen zijn van hun acties. Deze club maakt in 2 jaar meer kapot dan een hele generatie kan opbouwen! Ik ben het helemaal eens met Rob van Veen. Kijk ook eens naar welzijn. Zorg is een eerste levensbehoefte om te kunnen blijven ademhalen maar er is natuurlijk veel meer nodig voor een menswaardig bestaan. Neem dat ook eens mee in de overwegingen en wees daarin niet egoïstisch. Zorgen voor een zwakkere medemens kost nu eenmaal geld.

 5. Met het afschaffen van de ZZP 3 is een bezuiniging van 20 euro miljoen per jaar beoogd. Laat de sector dit bedrag ophoesten en stel de maatregel per 1 januari 2013 met een jaar uit. Binnen d GGZ is hier toch ook een convenant over gesloten.

 6. Ik zou graag zien dat in heel de discussie niet alleen wordt gekeken naar “zorg”, maar ook naar welzijn. Veel lichte zorgbehoevenden hebben ook behoefte aan beschutte woonvormen met een goede sociale structuur. Waarom niet ook de mogelijkheid bieden dat scheiden woon en zorg alleen financieel wordt doorgevoerd. Iedereen mag toch huren waar hij of zij behoefte aan heeft?Nu wordt er direct gesproken over thuis wonen en dat is volgens mij te kort door de bocht. Zorgorganisaties moeten voor veel geld bestaande bouw ombouwen voor een zwaardere doelgroep terwijl dit eigenlijk niet altijd nodig is. Je zal dan wel de huursubsidie regels moeten aanpassen voor deze doelgroep! Dit bespaart veel onnodige investeringen en biedt ouderen de mogelijkheid om beschut te wone met zekerheid van zor, ook op lastige uren van de week!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.