Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Standaardisatie moet voorkomen dat een instelling vastgebakken zit aan één merk’

Mario Gibbels
ICTzorg organiseert tijdens de Domotica & Slim Wonen Beurs in Eindhoven twee korte debatten. Aan de hand van telkens twee stellingen gaan twee deelnemers samen met de zaal in debat. Een van de deelnemers, senior-projectleider Jan Thie van kenniscentrum Vilans, geeft alvast een eerste reactie op de twee stellingen over domotica.

Domotica moet meer ingezet worden als alternatief voor vrijheidsbeperkende maatregelen in de zorg.

“Daar ben ik het wel mee eens. Nu zijn het alleen nog maar de koplopers die gebruik maken van domotica als alternatief voor fysieke vrijheidsbeperkende maatregelen zoals bedhekken en de Zweedse band. Ik durf echter de stelling aan dat over een jaar of vijf van iedere zorginstelling verwacht wordt dat ze de mogelijkheden van domotica overwegen bij de inzet van vrijheidsbeperkende maatregelen. Anders is er geen sprake van goede zorg.

Nu zijn er al verschillende alternatieven mogelijk. Zoals de inzet van een speciaal soort licht overdag waardoor het slaap-waakritme van dementerenden minder snel ontregelt en ze overdag minder slapen en daardoor ’s nachts minder onrustig zijn. Of het gebruik van sensoren en camera’s als alternatief voor de traditionele personenalarmering waarmee dementerenden vaak niet overweg kunnen. “

Domoticatoepassingen moeten zo gestandaardiseerd zijn, dat je ze bij de Gamma of de Praxis kunt kopen.

“Mijn eerste neiging is om het hiermee eens te zijn. Maar bij domotica gaat het niet alleen om techniek. Bij personenalarmering bijvoorbeeld gaat het ook om de afhandeling van het alarm. En je moet er dan als alarmcentrale zeker van zijn dat alles goed is geïnstalleerd en dan is het de vraag of je dat zomaar kunt overlaten aan doe-het-zelvers. Ik ben natuurlijk wel een voorstander van standaardisatie. Nu is het vaak nog zo dat als je één apparaat hebt van een bepaald merk, je gedwongen bent om ook de andere apparaten van datzelfde merk te nemen anders kan het niet met elkaar communiceren. Standaardisatie moet voorkomen dat je vastgebakken zit aan één bepaald merk.” (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.