Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stappenplan om te leren van incidenten

Hoe zijn incidenten in de zorg te voorkomen? Om te leren van de fouten uit het verleden heeft het Nivel een website gelanceerd.
Stappenplan om te leren van incidenten

Het onderzoeksbureau werkt hierin samen met het Trimbos instituut, het UMC St Radboud en het VU medisch centrum. De website is bedoeld om zorginstellingen te helpen bij het voorkomen van medische incidenten. De opzet is om op afdelingsniveau te leren van missers. Ergo, dicht bij de werkvloer.

Checklist

De site biedt een stappenplan, een model en een checklist. Dit om de zorgverlening zo te organiseren dat fouten worden teruggedrongen. Het stappenplan maakt duidelijk welke onderdelen van het zorgproces extra aandacht verdienen. Het model geeft achtergrondinformatie, gebaseerd op praktijkervaringen en literatuur. De checklist bestaat uit veertien aandachtspunten. Met deze lijst kan een organisatie inschatten hoe ver zij is met het systematisch leren van gemaakte fouten. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Nivel vernieuwt raad van toezicht

Top-10 ziekenhuiswebsites: Albert Schweitzer tot beste verkozen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.