Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Steeds meer cliënten van Arduin zelfstandig dankzij techniek’

Steeds meer cliënten van Arduin kunnen op zichzelf wonen door het gebruik van technologische snufjes. Dat vertelt directeur Peter van Wijk in een interview met dagblad PZC. Hoewel de instelling voor mensen met een verstandelijke beperking er ook geld mee kan besparen, is dat niet het doel.
AI400.jpg

Arduin voert domotica stapsgewijs in waar dat kan, vertelt directeur Peter van Wijk in de PZC. ‘Domotica betekent dat je gebruikmaakt van de technische mogelijkheden om het leven van cliënten te veraangenamen. Het doel is niet om met techniek medewerkers te vervangen. Het gaat er om dat mensen met een verstandelijke beperking net als iedereen zoveel mogelijk zelfstandig kunnen leven. Nieuwe technieken, zoals sensoren, maken dat in sommige gevallen mogelijk.’

Sensoren
Van de 180 woningen zijn er twee waar niet een nachtwacht, maar sensoren ’s nachts ‘de wacht houden’. Nog eens negen woningen worden stap voor stap daarvoor geschikt gemaakt. ‘Gebeurt er iets, dan kan een cliënt direct de hulp van de medewerker – die wel in de buurt is – inschakelen. Sensoren kunnen ook waken over cliënten. Een medewerker kan zo op afstand meer woningen tegelijk in de gaten houden. (…) Voor al die cliënten waar we het niet verantwoord vinden om de nachtwacht weg te halen, doen we dat niet. We hebben veel kleinschalige woningen waar nachtzorg niet meer betaalbaar is. Maar al zou het dat wel zijn, zou ik domotica toch invoeren.’

Videobellen
Van Wijk verwijst naar Noorwegen waar hij twee jaar geleden een studiereis maakte. ‘Daar hebben ze nauwelijks instellingen. Veel mensen met een verstandelijke beperking wonen daar in ‘gewone’ appartementen met veel domotica. Van brandmelders tot een systeem waarmee je direct kunnen videobellen met je vaste begeleider. Dat helpt cliënten om zelfstandig te zijn, zonder in de problemen te komen.’ Lees het hele inverview.

Dossier E-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Lees hier de uitlegpagina E-health. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.