Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Stel schrappen dieetbegeleiding uit tot 2013’

Mark van Dorresteijn
Het is veel te vroeg om dieetbegeleiding per 2012 uit het basispakket te schrappen. Dat stelt Gerry de Valk, bestuurder van diëtistenorganisatie Liv. De Valk stelt dat het schrappen met een jaar uitgesteld moet worden om patiënten te wijzen op de aanvullende mogelijkheden.
‘Stel schrappen dieetbegeleiding uit tot 2013’

Minister Schippers van VWS kondigde tijdens een persconferentie aan dat diëtisten per 1 januari 2012 uit het basispakket gaan en vanaf dan enkel vergoed worden uit het aanvullende pakket. Samen met het schrappen van het programma om te stoppen met roken moet dit jaarlijks 64 miljoen euro opleveren.

Snelheid is ondoordacht

De Valk stelt dat zij geen problemen heeft met de verschuiving naar de aanvullende verzekering. “We wisten dat het eraan zat te komen, maar de snelheid waarmee het gaat is ondoordacht.” Volgens de Valk zijn de verzekeraars nu nog druk bezig om de aanvullende pakketten vorm te geven. “Zorgverzekeraars hebben geen tijd meer om goed over dieetbegeleiding na te denken. Uitstel tot 2013 geeft genoeg tijd om maatregelen te nemen en campagne te voeren.”

Chronisch zieken de klos

Het zou volgens de bestuurder een slechte zaak zijn als chronisch zieken en andere patiënten dadelijk de klos zijn door de maatregel. “Chronisch zieken zijn nu al een hoop geld kwijt aan de zorg. Zij moeten dieetadvisering niet achterwege laten om deze reden. Diabetici hoeven bijvoorbeeld minder insuline te spuiten als zij goede voeding tot zich nemen.” Op dit moment kunnen patiënten op medische indicatie nu op jaarbasis vier uur dieet- en voedingsadvies krijgen uit de basisverzekering. Volgens De Valk komen mensen die ernstig ziek zijn nu al nauwelijks rond met deze vier uur.

Dieetbegeleiding in het basispakket

Dieetbegeleiding wordt alleen vergoed uit het basispakket op medische gronden. “Het gaat dus met name om diabetespatiënten, kankerpatiënten, mensen met hart- en vaatziekten of mensen met zeer ernstig overgewicht.” De Valk benadrukt dat het niet gaat om mensen die een paar kilo’s kwijt willen voor de zomer. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.