Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Stelselwijziging: ‘Met burgers wordt niet gepraat’

Redacteur Zorg+Welzijn
Burgers moeten een rol krijgen in de discussie over de uitvoering van de stelselwijziging. Dat betoogt Hans-Martin Don, voorzitter van de Koepel Wmo-raden. ‘Het grootste probleem is dat er nog steeds geen concrete plannen liggen.’ Don pleit voor meer tijd om de plannen uit te voeren en voor een landelijke participatieraad van burgers.
Stelselwijziging: ‘Met burgers wordt niet gepraat’
Foto: SP Eindhoven

 

 

‘Er wordt óver de burger gepraat, niet mét de burger. Als de overheid de eigen kracht van mensen aanspreekt, moet je de burgers ook bij de plannen betrekken. Maar er is sprake van een topdown benadering.’ Dat zegt Hans-Martin Don, voorzitter van de Koepel Wmo-raden. De koepel, die de gemeentelijke Wmo-raden vertegenwoordigd, heeft een brandbrief naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten, naar de Tweede Kamer en naar staatssecretaris Van Rijn gestuurd. Kern van de boodschap: gemeenten hebben meer tijd nodig om de stelselwijziging in te voeren. Burgers moeten geïnformeerd worden en een rol krijgen in de uitvoering van de stelselwijzigingen.

Transities

De Wmo-raden, de lokale burgeradviesraden, constateren, aldus Don, dat gemeenten onder te grote druk staan. Drie grote transities staan hen te wachten: invoering van de Wet werken naar vermogen, de overheveling van de AWBZ-begeleiding naar de Wmo en de transitie van jeugdzorg. De stelselwijziging moet al per 1 januari 2015 doorgevoerd worden. Volgens Don is er te weinig tijd voor gemeenten om de stelselwijziging zorgvuldig door te voeren. ‘Er is nog geen politiek besluit genomen. De Tweede Kamer en de Eerste Kamer moeten er daarna nog over debatteren. Misschien dat er aan het eind van het jaar een besluit ligt dat uitgevoerd moet worden. Dan hebben we een jaar om de plannen in het gemeentebeleid te integreren.’

Klankbordgroep

De Koepel Wmo-raden stelt voor een landelijke Participatieraad te formeren ‘om burgers een positie te geven in de discussies over de transities die staan te gebeuren’. Hans-Martin Don, eerder zorgwethouder in Eindhoven en nu directeur van het Leger des Heils: ‘De raad kan fungeren als een klankbordgroep, die burgers vertegenwoordigt die nog geen stem hebben. Cliënten en patiënten worden vertegenwoordigd door belangenorganisaties. Maar ik ben bijvoorbeeld een gezonde burger, die over een aantal jaren te maken krijgt met besluiten die nu worden genomen. Wie vertegenwoordigt mij?’ stelt Hans-Martin Don de plaatsvervangende vraag.

1 REACTIE

  1. Ik ondersteun de behoefte dat burgers met van alles moeten kunnen mee praten. Maar als het om collectieve belangen gaat die vanuit de burgers beinvloed zouden moeten kunnen worden, dan zouden de belangenorganisaties met name op lokaal niveau die rol moeten spelen. In Rotterdam vindt al geruime tijd overleg plaats tussen de gemeente en de belangenorganisaties over met name de decentralisatie van Awbz taken. Dus hebben de burgers via hun belangenorganisatie de mogelijkheid om invloed uit te oefenen. Namens de verstandelijk gehandicapte burgers van Rotterdam neem ik zeer actief aan dat overleg deel. Of het effect daarvan ons, belangenorganisaties, tevreden zal stellen moet nog blijken. Tijdens Rutte 1 waren we betrokken bij de discussie over een uitgangspunten notitie Awbz-Wmo, maar net voor de finish konden we daar mee stoppen, omdat Rutte 1 struikelde. De klus is er daarna nog groter op geworden, omdat gemeenten nu een verzorgingsstad moeten gaan opbouwen, op een manier waar geen enkele ervaring mee is.
    Het overleg circuit dat nu op volle toeren draait, moet beleidsdocumenten opleveren die aan de gemeenteraad worden gepresenteerd en daarover kan dan de Rotterdamse Wmo-adviesraad, SPA22, ook nog advies uitbrengen.
    Ik wil niet vooruitlopen op het resultaat van alle overleg dat tot nu toe in Rotterdam heeft plaats gevonden en nog verder zal plaats vinden, maar voor geinteresseerden verwijs ik naar de website http://www.platformvgrijnmond.nl

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.