Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sterke groei particuliere woningen gehandicapten

Redactie Zorgvisie
Steeds meer gehandicapte kinderen wonen in particuliere huizen die door hun ouders zijn opgezet. Sinds 1995 hebben 190 woningen hun deuren geopend, waarvan het grootste deel in de afgelopen vijf jaar. Nog eens honderd woningen zijn in oprichting, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Steunpunt Wonen (LSW).

De groei is volgens het LSW te danken aan de grotere bekendheid van de projecten en de ervaring die er inmiddels is. “Ouders zijn steeds ontevredener over de bestaande instellingen”, zegt de woordvoerder. “Daarnaast zien ze dat bijvoorbeeld ouderen ook kunnen kiezen waar ze wonen.” De particuliere woningen, waar zes tot acht kinderen wonen, worden gezamenlijk opgezet door ouders. Zij houden op die manier de regie over de leefomstandigheden van hun kind.

Maatschappelijke beweging

In de komende tien jaar verwacht het LSW dat er nog zo’n 100 wooninitiatieven gerealiseerd worden. “Het is niet alleen een trend die doorzet, maar een maatschappelijke beweging. Ook de instellingen zelf beginnen kleinschaliger woonvormen.” Ook bij de Thomashuizen, gehandicaptenwoningen die door commerciële ‘zorgondernemers’ worden gerund, is een zelfde groei te zien. Door het land staan inmiddels zestig Thomashuizen en er komen jaarlijks twintig nieuwe bij. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Thomashuis wil via rechter van cliënt af