Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Sterke stijging personeelskosten van ziekenhuizen

Mark van Dorresteijn
De totale personeelskosten voor ziekenhuizen zijn in 2008 gestegen met 8 procent tot 9,9 miljard euro. Redenen hiervoor zijn een lagere productiviteit, hogere lonen en duur extern personeel. Dat stelt Gupta Strategists in zijn ziekenhuisstudie over 2008.

“Het is absoluut noodzakelijk dat de hele sector het arbeidsprobleem snel en serieus aanpakt. Het huidige niveau van arbeidsintensiviteit voor zorg is eenvoudigweg niet vol te houden in de toekomst”, volgens de studie. Vorig jaar daalde de arbeidsproductiviteit met 4,3 procent. Dubbel administratief werk, onlogische en onproductieve routering en slechte planning zijn onder andere oorzaken voor de daling van arbeidsproductiviteit. Gupta Strategists meent in het rapport dat ziekenhuizen de productiviteit aanzienlijk kunnen verbeteren door alle processen een voor een aan te pakken.

Duur extern personeel

De externe arbeidskrachten zorgden voor een stijging in personeelskosten. De inhuur van externen is gestegen met 28 procent. Hoewel zij slechts 2 procent uitmaken van het totale personeelsbestand, zijn de lonen van externe medewerkers aanzienlijk hoger. Per ziekenhuis werden ongeveer vijftig externen ingehuurd.

Cruciale posities

Door het tekort aan personeel in cruciale posities kunnen mensen in die posities ontslag nemen en zich laten inhuren door het ziekenhuis. Zodoende ontvangen zij een hoger salaris voor dezelfde werkzaamheden. Om deze trend tegen te gaan, verhogen ziekenhuizen de salarissen van het vaste personeel. Het verschil in salaris is voorlopig nog te groot om deze trend tegen te gaan.

Hogere Lonen

Stijgende lonen hebben eveneens gezorgd voor meer kosten. Het salaris in de ziekenhuissector groeide met circa 6 procent. Dit percentage ligt twee keer hoger dan de gemiddelde salarisverhoging in Nederland. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Academisch ziekenhuisbestuur krijgt bescheiden loon

Loonkloof jaagt academische specialisten weg

Aantal personeelsadvertenties voor zorg stijgt explosief

Ziekenhuisgroep gaat personeelstekort te lijf

‘Minder administratieve lasten in de zorg’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.