Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stichting Interzorg onder verscherpt toezicht

Mark van Dorresteijn
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft op 9 september 2013 Stichting Interzorg Noord Nederland voor zes maanden onder verscherpt toezicht gesteld. Bij Stichting Interzorg zijn de hygiëne en infectiepreventie structureel niet op orde.
Stichting Interzorg onder verscherpt toezicht
Foto: IGZ

Stichting Interzorg biedt wonen, zorg en dienstverlening vanuit negen locaties in Noord- en Midden-Drenthe aan ouderen.

Inspectiebezoek

De inspectie wil dat Stichting Interzorg maatregelen neemt om de tekortkomingen in de hygiëne en infectiepreventie structureel op te heffen. Daarnaast moet Stichting Interzorg werken aan een goed functionerend kwaliteitssysteem zodat verbeteringen goed landen en geborgd zijn. In januari van dit jaar bezocht de inspectie twee locaties van Interzorg in het kader van haar onderzoek naar hygiëne en infectiepreventie. Er zijn rond deze thema’s veel hoge risico’s aangetroffen. Ook constateerde de inspectie dat er geen beleid is op dit punt. Uit het vervolgbezoek van de inspectie bleek, ondanks de investeringen die zijn gedaan, dat er te weinig progressie was geboekt en dat er bij Interzorg onvoldoende systematisch werd gewerkt. Van structurele implementatie en borging van de door de inspectie gevraagde maatregelen was geen sprake. Het management stuurde onvoldoende hierop, mede doordat taken en verantwoordelijkheden in de verschillende lagen van de organisatie onvoldoende waren belegd. Hierdoor konden de hoge risico’s op onverantwoorde zorg blijven bestaan.

Reactie Interzorg

Interzorg laat weten alles op alles te zetten om op het gebied van hygiëne en infectiepreventie het gewenste kwaliteitsniveau te behalen. ‘Op al onze locaties is en wordt volop geïnvesteerd in mensen en middelen om extra te werken aan hygiëne en infectiepreventie. De inspectie ziet ook dat we er hard aan werken, maar constateerde onlangs bij een bezoek aan één van onze zorgcentra dat de verbeteringen die wij de afgelopen maanden hebben doorgevoerd op het gebied van hygiëne en infectiepreventie niet snel genoeg gaan. Wij delen de conclusie van de inspectie dat we een aanvullende kwaliteitsslag moeten maken op het gebied van hygiëne en infectiepreventie. Te denken valt daarbij aan het dragen van hand- en polssieraden en aan uniform beleid met betrekking tot dienstkleding. We zien vooruitgang. Die positieve lijn willen we vasthouden en stevig doortrekken.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.