Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Stichting Saffier liet bewoners toch betalen voor gratis diensten

Mark van Dorresteijn
De NZa heeft de Haagse zorginstelling Stichting Saffier een aanwijzing gestuurd omdat de organisatie kosten in rekening bracht voor toiletpapier en het wassen van eigen linnengoed van bewoners. Deze diensten horen gratis te zijn.
Stichting Saffier liet bewoners toch betalen voor gratis diensten

Het verzorgingshuis moet de diensten voortaan zonder bijbetaling leveren en de bewoners de eerder onterecht gemaakte kosten vergoeden. Stichting Saffier heeft de NZa laten weten de bijbetalingen te staken.

Slechte controle door zorgkantoor Haaglanden

Het zorgkantoor Haaglanden was op de hoogte van deze onterechte bijbetalingen sinds september 2011. Zorgkantoren moeten op bijbetalingen controleren, en het zorgkantoor heeft dat onvoldoende gedaan. Het zorgkantoor heeft pas actie ondernomen nadat NZa een onderzoek startte. De NZa heeft het zorgkantoor daarom ook een aanwijzing opgelegd en opgedragen beter te controleren en geen onterecht gedeclareerde kosten te vergoeden.

Recht op producten en diensten

Bewoners van AWBZ-instellingen hebben recht op een aantal producten en diensten. Bijvoorbeeld het schoonmaken van hun kamer, algemene lichamelijke verzorging en voeding. Verzorgingsproducten – zoals toiletpapier of latex handschoenen – horen daar ook bij. Als een bewoner naar de kapper wil, of kabeltelevisie dan kan het verzorgingshuis voor dit soort extra diensten een bijbetaling vragen. Wat wel en niet in het AWBZ-pakket valt, staat in de brochure ‘Daar hebt u recht op in de AWBZ’ (PDF) van het CVZ. (Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Flickr )

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ook SIZA Het Dorp te Arnhem liet(laat )beworners zelf voor al deze dingen betalen. Ook bij de buitenlokaties.Heb dit aangemeld bij Nza. Konden hier niets mee omdat het een welles-nietes kwesties zou worden.Kwam in opstand tegen deze regeling na het lezen van de AWBZ brochure maar geen cent terug gekregen voor zoon die ruim 20 jaar in deze AWBZ instelling woonde.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.